Lang juara go...

Lang juara golf Terbuka Wanita AS

SAN FRANCISCO, 11 Julai – Brittany Lang memenangi Terbuka Wanita AS semalam dalam perlawanan penentuan selepas mengungguli pusingan playoff menentang Anna Nordqvist dalam saingan golf sebentar tadi.

“Saya tidak boleh percaya. Ini bermakna benar-benar segala-galanya,” kata Lang, 30. “Ini adalah apa yang anda impikan. Sungguh mengagumkan.”

Lang, yang kemenangan terakhirnya dalam Jelajah LPGA ialah pada Manulife Financial Classic 2012, muncul juara selepas melakukan par di ketiga-tiga lubang playoff.

Kedua-dua pemain berkenaan menamatkan pusingan akhir dengan catatan enam bawah par 282, dengan Nordqvist melakukan lima bawah par 67 manakala Lang satu bawah par 71.

Nordqvist dikenakan penalti dua pukulan di lubang kedua playoff – lubang 17 par empat – kerana pemukul 5 iron digunakannya terkena pasir bunker ketika hayunan ke belakang.

Nordqvist berkata dia mungkin sedikit lebih agresif dengan pukulannya.

Lang bergambar bersama trofi kejuaraannya selepas menewaskan Nordqvist dalam perlawanan penen-tuan untuk memenangi Terbuka Wanita AS di Kelab Golf CordeValle pada 9 Julai di San Martin, Califor-nia. - AFP
Lang bergambar bersama trofi kejuaraannya selepas menewaskan Nordqvist dalam perlawanan penen-tuan untuk memenangi Terbuka Wanita AS di Kelab Golf CordeValle pada 9 Julai di San Martin, Califor-nia. – AFP

“Ia mungkin tidak berubah apa-apa, tetapi saya hanya ingin ia adalah sedikit lebih awal.”

Pemain nombor satu dunia dari New Zealand, Lydia Ko, 19, yang memburu rekod pemain paling muda memenangi tiga kejuaraan major, mendahului dua pukulan dengan 12 lubang berbaki, tetapi tercicir selepas melakukan tiga bogey dan satu double bogey.

“Apabila anda menggandakan par-lima, ia tidak membantu kad skor,” akui Ko, yang mempunyai dua lagi boogers dan birdie akan datang.

Sementara Pemain Korea Selatan Park Sung-hyun – pendahulu hari kedua – mencatat dua atas par 74 untuk berkongsi tangga ketiga dengan rakan senegara, Amy Yang dan Ji Eun-hee serta Lydia Ko. – AFP