Langgar sekol...

Langgar sekolah akibat main Pokemon Go

MELBOURNE, 29 Julai – Seorang pemandu remaja berdepan dakwaan-dakwaan jenayah selepas melanggar sebuah sekolah di Melbourne sementara bermain Pokemon Go, menurut laporan agensi berita China Xinhua.

Polis Victoria berkata lelaki berusia 19 tahun itu menggunakan aplikasi popular telefon pintar itu semalam apabila dia hilang kawalan terhadap keretanya di sebuah pusing keliling di Berwick selatan Melbourne, melanggar melalui sebuah pagar dan termasuk ke dalam bangunan mudah alih Kolej St Francis Xavier.

Bagaimanapun tiada siapa pun cedera berikutan kemalangan yang berlaku di luar waktu sekolah dan pemandu itu, yang masih dalam tempoh percubaan lesen memandu, berupaya untuk berjalan keluar daripada kemalangan itu.

Pihak polis berkata pemandu itu berkemungkinan akan dikenakan dakwaan atas kecuaian memandu, denda maksimum adalah AS$1,400 bagi kesalahan pertama dan kemungkinan digantung lesen memandu.

“Sebarang Pokeball, telur atau posyen yang pemandu itu miliki hanya akan menarik perhatian polis,” jurucakap Polis Victoria Julie Anne-Newman memberitahu Guardian hari ini.

Aplikasi Pokemon Go, yang telah dimuat turun lebih daripada 75 juta kali seluruh dunia dalam bulan pertamanya, memerlukan para pengguna untuk meneroka dunia sebenar dalam mencari karakter-karakter siri permainan video terkenal.

Kemalangan itu datang dalam kesedaran pihak berkuasa jalan raya dan trafik Victoria, VicRoads, memasang 40 tanda pada jalan-jalan popular di seluruh Melbourne yang memberikan amaran terhadap bahaya bermain permainan itu ketika memandu.

“Memalingkan mata anda hanya dua saat dari jalan raya memberikan risiko dua kali ganda terhadap kemalangan. Kami hanya mahu orang ramai selamat di jalan raya, lalu kami meminta mereka agar tidak melakukan sebegitu,” Robyn Seymour memberitahu stesen radio Melbourne 3AW.

Pemandu-pemandu Victoria yang didapati bermain permainan itu ketika memandu tanpa menyebabkan insiden akan mendapat saman sebanyak AS$350. – NNN