Langkah berha...

Langkah berhati-hati di pasaran global

WASHINGTON, 28 Jan – Simpanan Persekutuan AS mengekalkan kadar faedah semalam dan berkata ia ‘secara dekat mengawasi’ ekonomi sejagat dan perkembangan kewangan, dengan membayangkan ia telah menjelaskan penjualan pasaran saham tetapi tidak bersedia untuk meninggalkan rancangan untuk mengetatkan dasar kewangan tahun ini.

Keputusan oleh jawatankuasa penetap bank pusat secara meluas dijangkakan selepas kejatuhan sebulan di AS dan ekuiti dunia menimbulkan kebimbangan bahawa kelembapan sejagat yang mendadak boleh melambatkan pertumbuhan AS.

Pembuat dasar Simpanan Persekutuan berkata ekonomi masih pada pertumbuhan sederhana dan pasaran buruh lebih kukuh sekata dengan peningkatan kadar yang beransur-ansur, yang menunjukkan kebimbangannya tentang peristiwa sejagat telah melenyapkan tetapi tidak menghancurkan peluang kenaikan kadar pada bulan Mac.

“Jawatankuasa secara dekat memantau ekonomi sejagat dan perkembangan kewangan dan sedang menilai implikasinya bagi pasaran buruh dan inflasi,” menurut Simpanan Persekutuan itu dalam kenyataan dasarnya selepas mesyuarat dua hari.

Wall Street jatuh selepas kenyataan itu, dengan 500 indeks Standard & Poor ditutup jatuh lebih 1 peratus. Harga-harga bagi Perbendaharaan AS bercampur-campur, sementara nilai dolar jatuh berbanding kumpulan matawang.

Dalam satu indikasi Simpanan Persekutuan mengambil risiko sejagat dengan serius, rujukan dahulu pada risiko kepada gambaran ekonomi ‘seimbang’ dikeluarkan dari kenyataannya. Sebaliknya ia mengatakan, ia sedang menilai bagaimana ekonomi sejagat dan pasaran kewangan boleh menjejaskan gambaran itu.

“Jelas bahawa beberapa anggota FOMC semakin bimbang,” kata Harm Bandholz, ahli ekonomi di Unicredit di New York, dengan merujuk kepada jawatankuasa Simpanan Persekutuan yang menetapkan kadar iaitu Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan.

Tanpa menghiraukan kelemahan ekonomi di China, Jepun dan Eropah, Simpanan Persekutuan itu pada bulan lalu menaikkan kadar pinjaman utamanya dalam waktu singkat dengan suku mata kepada julat 0.25 peratus kepada 0.50 peratus dan mengeluarkan ramalan ekonomi positif yang menunjukkan empat kenaikan tambahan tahun ini. – Reuters