Lapan jalani ...

Lapan jalani hukuman gantung di Pakistan

MULTAN, Pakistan, 15 Dis (AFP) – Pakistan melaksanakan hukuman gantung ke atas lapan orang lagi yang disabitkan dengan kesalahan membunuh, sehari sebelum ulang tahun pertama serangan pelampau yang mengakibatkan pihak berkuasa menarik balik moratorium enam tahun ke atas hukuman mati. Pakistan mengembalikan hukuman mati tahun lalu sebagai sebahagian tindakan ke atas faham pelampau selepas para penyerang Taliban menembak mati lebih 150 orang, kebanyakan mereka kanak-kanak, di sebuah sekolah tentera di barat laut bertikai pada 16 Disember 2014.

Pelaksanaan hukuman mati terbaru itu dilaksanakan di pelbagai lokasi di wilayah Punjab.

“Dua pesalah yang menanti hukuman mati telah dihukum gantung di Multan, dua orang di setiap Bahawalpur dan Gujrat dan seorang di setiap Attock dan Dera Ghazi Khan,” Chaudhry Arshad Saeed, seorang penasihat kepada ketua menteri Punjab bagi hal ehwal penjara, memberitahu AFP.

Pelaksanaan hukuman gantung pada awalnya dikembalikan hanya bagi mereka yang disabitkan kesalahan keganasan tetapi pada Mac lalu hukuman itu diteruskan bagi kesemua kesalahan bunuh.

Tidak ada angka rasmi tentang bilangan penghukuman mati, yang dijalankan sejak moratorium ditarik balik. Aktivis hak asasi baru-baru ini meletakkan bilangan penghukuman mati kira-kira 300.

Para penyokong mengatakan pelaksanaan hukuman mati adalah satu-satunya cara berkesan untuk menangani penyeksaan dari sikap militan di negara itu.

Tetapi pengkritik-pengkritik berkata sistem undang-undang itu tidak adil, dengan penyeksaan polis berleluasa dan kekurangan wakil bagi para mangsa ketika perbicaraan tidak adil, sementara majoriti mereka yang dihukum gantung tidak disabitkan dengan kesalahan keganasan.