Lapangan Terb...

Lapangan Terbang Aden diserang

ADEN, 6 Jun – Jihad tersyaki telah menyerang lapangan terbang di bandar kedua kerajaan di Aden hari ini yang mencetuskan pertempuran, di mana sekurang-kurangnya seorang awam terbunuh, kata sumber keselamatan.

Kira-kira 20 lelaki bersenjata menyerbu jalan pintu masuk utama ke lapangan terbang di daerah Khormaksar di bandar ini, menuntut pembebasan rakan-rakan jihad mereka yang berasal dari Barat yang ditahan akhir bulan lalu.

Pengawal lapangan terbang itu mengambil langkah untuk menyekat serangan itu selepas 90 minit pertempuran bersenjata, sumber itu berkata, seorang awan telah terkorban.

Pemimpin kumpulan tersebut memberitahu pasukan keselamatan bahawa mereka yang terlibat adalah salah seorang ahli keluarga jihad yang ditahan, seorang warga Barat yang berasal dari Algeria.

Jihad berkenaan yang ditahan merupakan antara tujuh orang yang disyaki adalah kumpulan Negara Islam yang ditangkap dan diumumkan oleh pihak berkuasa di Aden pada 28 Mei.

Aden adalah ibu pejabat kerajaan Saudi yang disokong Presiden Abedrabbo Mansour Hadi sebagai ibu negara Sanaa dan swathes di bahagian utara dan tengah negara ini dipegang oleh pemberontak Syiah.

Riyadh mengetuai campur tangan tentera dalam menyokong Hadi pada Mac tahun lepas dan konflik yang berikutnya telah dieksploitasi oleh IS dan jihad saingan Al-Qaeda untuk memperluaskan kehadiran mereka di negara Arab yang miskin.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pasukan Arab yang dipimpin telah mengambil tindakan terhadap jihad dengan sokongan Amerika Syarikat, menghalau mereka keluar dari beberapa bandar raya utama selatan yang telah ditakluki. – AFP