Lapangan terb...

Lapangan terbang seperti ‘berhantu’

JASALMER, India, 19 Ogos – Dua setengah tahun selepas penyiapan bangunan terminal baru bernilai AS$17 juta, lapangan terbang di Jaisalmer, sebuah bandar padang pesir dan kecil di barat India negeri Rajasthan, kekal kosong hingga kini.

Tiada seorang pun penumpang telah melepasi pintu lapangan terbang yang cukup besar untuk menampung lebih daripada 300,000 pelancong setahun, dengan mempunyai tempat letak bagi tiga buah kapal terbang 180 penumpang berbadan kecil.

India telah menghabiskan lebih dari AS$50 juta sejak 2009 pada lapan lapangan terbang yang tidak menerima jadual penerbangan yang mana sebagai peringatan perangkap bagi Perdana Menteri Narendra tatkal beliau membida pada sebuah dorongan pada peningkatan bahan api.

Pusat-pusat utama India, sementara itu, penuh sesak, melambatkan kemampuan penerbangan untuk berkembang dalam sebuah negara yang luas di mana mereka perlu menyokong pertumbuhan ekonomi.

“Mereka (pihak kerajaan) perlu sedar bukan menjadi hal ‘bina lapangan terbang dan kami akan datang’,” kata Sanjiv Kapoor, ketua pegawai pengendalian di Spice Jet Ltd. Penerbangan sektor swasta itu tahun lepas menghentikan penerbangan ke lapangan terbang baru di selatan bandar India Mysore disebabkan kekurangan permintaan.

Lapangan terbang baru kini terbiar dan tidak digunakan di India. – Reuters
Lapangan terbang baru kini terbiar dan tidak digunakan di India. – Reuters

Terminal-terminal berhantu India telah dibina meluas oleh kerajaan sebelumnya, yang merancang 200 lapangan terbangan ‘tanpa perkhidmatan lebih’, didorong oleh peningkatan perjalanan udara dan keperluan untuk menghubungkan rantau-rantau yang jauh.

Namun meja-meja daftar masuk dan dewan-dewan bagasi seperti gua menonjolkan risiko buat Modi, juga menyajikan kepada ketua-ketua rantau berkuasa dan membelanjakan tanpa strategi penyatuan.

Pelaburan besar China juga telah meninggalkan puluhan projek-projek hantu yang seakan sama.

Kementerian Penerbangan Awam telah menolak untuk memberikan sebarang ulasan sama ada kerajaan Modi akan meneruskan pelan perkembangan 200 lapangan terbang. Tetapi insentif untuk mengembangkan di rantau-rantau kurang membangun tetap kekal: kelmarin, Modi memberi cagaran sebanyak 27 bilion rupees (AS$413 juta) untuk empat lapangan terbang baru di negeri miskin Bihar, yang akan mengadakan pilihan raya tahun ini.

“Pihak Berkuasa Lapangan Terbang India (AAI) telah melabur pada beberapa lapangan terbang tanpa logik ekonomi,” kata Kapil Kaul, ketua eksekutif perundingan di Pusat Penerbangan (CAPA) yang berpangkalan di Delhi.

“Setiap negeri kerajaan mahu mempunyai lapangan terbang yang besar, tetapi kita perlu melihat dari segi perspektif nasional dan mengatakan di mana kita memerlukan lapangan terbang, di mana permintaan dan perkembangan datang?” katanya. – Reuters