Laporan buruk...

Laporan burukkan lagi skandal atletik

LONDON, 9 Nov (Reuters) – Laporan daripada Agensi Anti Dadah Dunia (WADA) hari ini dilihat akan memburukkan lagi skandal atletik, menurut salah satu dokumen pengarang, terjejas begitu juga dengan dakwaan rasuah di badan induk bola sepak FIFA.

Menurut laporan yang bocor kepada pertubuhan berita penyiasat Perancis, Mediapart, laporan WADA akan menyatakan bahawa pegawai-pegawai atletik cuba untuk memeras ugut wang daripada para atlet ternama, termasuk juara Olimpik dari Turki, sebagai imbalan bagi menutupi fakta mereka gagal dalam ujian dadah.

Salah satu laporan daripada pengarang bersama, Richard McLaren, seorang profesor undang-undang Kanada dan peguam sukan, memberitahu Sunday Times: “Ini adalah skala rasuah yang berbeza berbanding skandal FIFA. Laporan ini akan menjadi pengubah permainan sebenar.

“Di sini anda berpotensi mempunyai sekelompok lelaki berusia yang meletakkan keseluruhan wang tambahan dalam poket mereka – menerusi pemerasan dan sogokan – tetapi juga mencetuskan perubahan signifikan kepada keputusan-keputusan dan kedudukan terakhir bagi persaingan atletik antarabangsa.”

FIFA berada dalam pergolakan berikutan pendakwaan Amerika Syarikat ke atas 14 pegawai-pegawai bola sepak dan eksekutif pemasaran sukan kerana dakwaan rasuah, dan presidennya, Sepp Blatter digantung serta berdepan penyiasatan jenayah di Switzerland.

Bekas ketua Persatuan Atletik Antarabangsa, Lamine Diack dari Senegal, minggu lalu diletakkan di bawah penyiasatan kehakiman formal di Perancis kerana disyaki melakukan rasuah, bersama-sama dua bekas pegawai IAAF yang lain.

ARTIKEL YANG SAMA