Lawatan Obama...

Lawatan Obama ke Eropah untuk meyakinkan sekutu

Athens, 15 Nov – Presiden AS, Barack Obama terbang ke Athens hari ini dalam lawatan luar negara terakhirnya ke Eropah, yang cuba menenangkan sekutu kerana bimbang dengan kemenangan mengejutkan Donald Trump.

Eropah begitu bimbang dengan keupayaan Trump tentang kepentingan perikatan tentera NATO, Obama memberitahu kepada akhbar harian Greek, Kathimerini, sebelum lawatan beliau bahawa Washington terpaksa menentang “keinginan” untuk dasar pemencilan itu.

“Peluang terbaik kami untuk kemajuan adalah untuk menahan keinginan daripada berpatah balik dan sebaliknya membangunkan kembali nilai-nilai bersama dan bekerjasama,” kata Obama.

Bercakap kepada pemberita pada malam lawatan itu, Obama memberi amaran kepada pengganti beliau yang dia akan berhadapan realiti pemeriksaan jika dia cuba untuk menggubal beberapa janji kempennya yang kontroversi.

Apabila Obama tiba di Athens, ketua NATO Jens Stoltenberg berkata beliau yakin Trump akan menghidupkan komitmen AS kepada ahli bersekutu.

Barack Obama tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Eleftherios Venizelos di Spata, kelmarin. – AFP
Barack Obama tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Eleftherios Venizelos di Spata, kelmarin. – AFP

“Saya pasti bahawa dia akan menjadi presiden…yang akan menghidupkan semua komitmen Amerika Syarikat dalam ahli bersekutu, kerana kekuatan NATO adalah penting bagi Eropah dan ia juga penting untuk Amerika Syarikat,” kata Stoltenberg.

Obama melawat Acropolis sebelum menyampaikan ucapan yang dinanti-nantikan mengenai cabaran globalisasi. Beliau kemudian akan mengadakan perbincangan dengan Presiden Greek, Prokopis Pavlopoulos dan Perdana Menteri Alexis Tsipras.

Kawalan keselamatan akan diperketatkan di pusat bandar Athens, dengan beribu-ribu pegawai polis berada di jalan-jalan dan lalu lintas akan ditutup selama beberapa jam.

Kakitangan awam, komunis, kumpulan berhaluan kiri dan anarkis, kesemua mereka merancang untuk mengadakan demonstrasi apabila Obama berada di bandar Yunani itu. Beliau kemudian berlepas ke Jerman bagi perbincangan utama dengan Canselor Jerman, Angela Merkel, salah seorang daripada rakan kongsi asing beliau yang paling rapat.

Beliau juga akan bertemu di sana dengan Presiden Perancis Francois Hollande, Perdana Menteri Britain, Theresa May dan Perdana Menteri Itali Matteo Renzi. Para pemimpin itu merancang untuk membincangkan krisis di Syria dan Ukraine, dan juga memerangi kumpulan Islamic State (IS).

Presiden Amerika itu juga akan membuat lawatannya ke Peru bagi sidang kemuncak forum Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC). Antara pemimpin yang beliau temui di sana adalah Presiden China, Xi Jinping.

“Ini adalah masa untuk perubahan besar dalam dunia, tetapi Amerika sentiasa menjadi tiang kekuatan dan obor harapan kepada orang-orang di seluruh dunia. Dan itulah apa yang mesti diteruskan,” kata Obama. – AFP