Lebih 100 rib...

Lebih 100 ribu jutawan di Turki

ALISVERIS

ANKARA, 3 Jan (NNN) – Turki kini berbangga mempunyai lebih 100,000 jutawan, menjadikannya negara unggul di Timur Tengah kerana kekayaan, menurut seorang pakar tentang individu-individu bernilai tinggi.

Andrew Amoils dari New World Wealth di London meramalkan Turki akan menyaksikan pertambahan 60 peratus dalam bilangan jutawan yang tinggal di negara itu menjelang 2025.

Individu-individu kaya terutamanya tertarik dengan butik-butik mewah Istanbul, restoran-restoran mahal dan vila tepi pantai yang luas.

‘Istanbul tidak disangkalkan lagi adalah manikam Timur Tengah dari segi kekayaan,’ Amoils memberitahu Agensi Anadolu. ‘Di sebalik kebangkitan Dubai dan Doha, Istanbul masih pusat utama perniagaan Timur Tengah. Manakala Dubai dan Doha bergantung pada hanya beberapa sektor, Istanbul mantap dalam bilangan lebih besar sektor-sektor utama’

Amoils menyatakan ‘Istanbul juga masih menjadi pintu masuk utama pelaburan ke Timur Tengah yang lain, ketika bilangan besar perniagaan di Istanbul mempunyai pelaburan besar dan projek di negara-negara Timur Tengah.’

Dari 100,200 individu bernilai tinggi (HNWIs) di Turki dengan aset $1 juta atau lebih, 5,200 HNWI mempunyai aset bersih lebih $10 juta. Turki diikuti dengan Emiriah Arab Satu, yang mengira 72,100 HNWIs antara penduduknya.

ARTIKEL YANG SAMA