Lebih 100 tah...

Lebih 100 tahanan dibebaskan

YANGON, 22 Jan (Reuters) – Myanmar mulai membebaskan tahanan pertama daripada 100 tahanan hari ini, kata pegawai kerajaan, beberapa hari sebelum parlimen yang dikuasai oleh parti pimpinan pelopor demokrasi Aung San Suu Kyi bersidang untuk kali pertama selepas memperoleh kemenangan pilihan raya pada November.

Pembebasan tahanan oleh pentadbiran bersara Presiden Thein Sein diadakan selepas Penolong Setiausaha Negara AS Antony Blinken menggesa Myanmar supaya membebaskan kesemua tahanan politik ketika satu lawatan pada Isnin.

Amnesti itu merangsang peninggalan Thein Sein, di mana kerajaan separa awam beliau pada 2011 mengganti junta yang telah memerintah Myanmar selama 49 tahun, menandakan beberapa siri pembaharuan politik dan ekonomi.

Ia menghalang kerajaan Suu Kyi, yang mungkin mendesak pembebasan tahanan segera, daripada memperoleh kemenangan politik yang mudah.

“Setakat ini, 18 tahanan politik telah dibebaskan daripada Penjara Insein. Mereka akan membebaskan 21 orang hari ini,” beritahu pegawai penjara kepada Reuters.

Thein Sein (depan tengah) ketika menghadiri hari pertama Persidangan Keamanan Buddha Sedunia di Sagain, Mandalay pada 22 Januari. Myanmar mengampunkan lebih 100 banduan termasuk 20 yang didakwa atas politik dan seorang warga New Zealand. – AFP
Thein Sein (depan tengah) ketika menghadiri hari pertama Persidangan Keamanan Buddha Sedunia di Sagain, Mandalay pada 22 Januari. Myanmar mengampunkan lebih 100 banduan termasuk 20 yang didakwa atas politik dan seorang warga New Zealand. – AFP

Insein adalah salah satu penjara terbesar Myanmar. Ia digunakan untuk memenjarakan tahanan politik, termasuk Suu Kyi untuk satu tempoh pada 2003, bersama penjenayah, dan adalah terkenal dengan keadaannya yang lemah dan layanan teruk terhadap banduan.

“Saya berharap kerajaan baru akan menyelesaikan masalah yang diwujudkan oleh kerajaan sebelumnya untuk rakyat,” kata Htay Aung, 48, dibebaskan daripada Insein hari ini.

Dia menghabiskan sembilan bulan dalam penjara kerana menyertai beberapa bantahan.

Philip Blackwood, seorang warga New Zealand yang dipenjarakan pada Mac selama dua setengah tahun kerana menghina agama, juga mungkin dibebaskan pada hari ini.

Blackwood, tahanan politik profil tertinggi yang ditahan di Myanmar, juga telah ditahan di Insein. Masih tidak jelas sama ada dua warga Myanmar yang dipenjara bersama Blackwood akan dibebaskan.

Zaw htay, pengarah di pejabat presiden, berkata di laman Facebook bahawa 102 tahanan akan dibebaskan. Beliau juga berkata 77 hukuman mati akan dikurangkan kepada hukuman penjara seumur hidup.