Lebih 190 ced...

Lebih 190 cedera latihan kebakaran

SHANGHAI, 20 Sept (AFP) – Satu latihan kebakaran di sebuah sekolah di barat laut China menyebabkan lebih 190 orang cedera, sembilan kritikal, selepas peserta terhidu asap yang digunakan untuk mensimulasikan keadaan kemalangan, lapor media Ahad.

Lebih daripada 400 pelajar di sekolah menengah di bandar Tianshui wilayah Gansu ini mengambil bahagian dalam latihan pengerudi api dan udara Jumaat lepas apabila asap buatan itu keluar tanpa kawalan, agensi berita rasmi Xinhua melaporkan.

“Ramai pelajar mula batuk dan muntah selepas terhidu asap,” laporan itu memetik kenyataan kerajaan tempatan. Pegawai-pegawai tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen pada Ahad dan laporan itu tidak mengatakan jenis asap yang telah digunakan.

Beberapa kawasan di seluruh China, termasuk ibu negara Beijing dan pusat komersial Shanghai, kedengaran siren serangan udara pada Sabtu dalam latihan pra-pengumuman gerudi, menurut media tempatan.

Penganjur berkata, gerudi serangan udara di Beijing bertujuan untuk mendidik orang ramai mengenai pertahanan negara yang berhubungkait dengan latihan akademik untuk ulang tahun ke-70 penamatan Perang Dunia II, Xinhua berkata, di mana negara itu pada bulan ini mengadakan perarakan ketenteraan.