Lebih 20 juta...

Lebih 20 juta komputer warga AS digodam

WASHINGTON, 10 Julai (dpa) – Pencerobohan pangkalan data kerajaan Amerika Syarikat (AS) adalah lebih besar daripada yang difikirkan sebelumnya, menjejaskan “maklumat sensitif” kepada lebih 20 juta orang, kata agensi yang bertanggungjawab menyimpan data semalam.

Pejabat Pengurusan Kakitangan (OPM) berkata ketika menyiasat satu kejadian pencerobohan berasingan pada Jun, ia menemui pencerobohan data peribadi yang lebih besar.

“OPM dan kumpulan tindak balas kejadian antara agensi telah menyimpulkan dengan yakin bahawa maklumat sensitif itu, termasuk Nombor Keselamatan Sosial 21.5 juta individu, dicuri dari pangkalan data siasatan latar,” kata agensi.

Data tersebut adalah berkaitan dengan maklumat yang dihantar oleh pemohon untuk jawatan kerajaan, serta maklumat yang dicatat oleh penyiasat yang melancarkan pemeriksaan latar belakang ke atas pemohon dan saudara mereka.

Rekod siasatan latar belakang boleh termasuk pekerjaan, kesihatan, penjenayah dan sejarah kewangan di antara jenis-jenis maklumat.

“Tidak adanya bukti bahawa kesihatan, kewangan, gaji dan rekod persaraan kakitangan Persekutuan atau mereka yang telah memohon pekerjaan Persekutuan yang terjejas akibat kejadian ini,” kata OPM.

Namun ia menambah sesiapa yang memohon untuk jawatan kerajaan dan menjalani pemeriksaan latar belakang dalam tempoh 15 tahun lalu “kemungkinan besar” telah terjejas.

Pada Jun, OPM berkata data peribadi kira-kira 4.2 juta pekerja kerajaan AS sekarang dan sebelumnya nampaknya telah digodam, selepas mengesan “pencerobohan siber” pada mulanya pada April.

Agensi sedang bekerjasama dengan Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Biro Siasatan Persekutuan untuk menghalang “kecurian yang sama” pada masa depan, katanya semalam.

Serangan siber sebelum ini telah dipersalahkan, walaupun tidak secara langsung oleh pegawai kanan, ke atas penggodam di China, dan keselamatan siber berada dalam agenda rundingan peringkat tinggi di AS dan China pada bulan lalu.

China berkata mana-mana tuduhan mengatakan ia berada di sebalik pencerobohan adalah “tidak berasas.”