Lebih 50 kump...

Lebih 50 kumpulan IS terbunuh

ISTANBUL, 1 Nov (Reuters) – Serangan udara oleh pesawat Turki dan Amerika Syarikat di Syria pada Sabtu lalu telah membunuh lebih daripada 50 militan kumpulan Negara Islam dan mencederakan kira-kira 30 yang lain, Anadolu Agency memetik daripada sumber keselamatan sebagai berkata hari ini.

Seorang pegawai kanan kerajaan tersebut memberitahu wartawan Sabtu lalu bahawa pesawat Turki telah menyasarkan pengeboman ke atas kumpulan Negara Islam di Syria, sebagai persediaan Turki untuk mengundi dalam pilihan raya parlimen hari ini.

Enam pesawat Turki F-16 yang berlepas dari pangkalan Incirlik di selatan Turki telah terlibat dalam serangan udara di antara 0900-1400 GMT Sabtu lalu, kata Anadolu.

Beliau berkata, operasi tersebut memusnahkan 8 lokasi yang menyasarkan kumpulan itu sekitar 5km di sempadan Syria berhampiran wilayah Turki Kilis. Operasi itu disokong oleh kuasa-kuasa Turki di atas tanah di Syria, katanya.

Turki kini berikrar untuk mengambil semula peranan yang lebih aktif dalam memerangi kumpulan Negara Islam pada Julai lalu, sebagai sebahagian daripada serangan besar-besaran yang turut menyasarkan ke atas militan Kurdish.