Lebih 50 poli...

Lebih 50 polis Thai dihukum berkaitan penyeludupan manusia

BANGKOK, 7 Mei (Reuters) – Lebih daripada 50 orang pegawai polis Thai dihukum kerana disyaki berkaitan dengan rangkaian penyeludupan manusia, ketua polis mengatakan hari ini, selepas perdana menteri mengarahkan satu siasatan ke atas kem-kem penyeludupan berhampiran sempadan Malaysia.

Sebanyak 32 mayat dipercayai penghijrah dari Myanmar dan Bangladesh, ditemui di kubur cetek dalam masa beberapa minggu lalu di wilayah selatan Songkhla. Sebahagian mayat ditemui di kem disyaki melakukan penyeludupan manusia tersembunyi jauh di dalam hutan.

“Kami sudah memindahkan lebih 50 orang pegawai polis disebabkan isu ini kerana komando di kawasan tempat ia berlaku tahu siapa yang terlibat,” kata Ketua Jeneral Polis Diraja Thailand Somyot Poompanmuang memberitahu wartawan menjelang satu mesyuarat di Bangkok bagi membincangkan usaha tindakan keras ke atas perdagangan haram.

“Pada masa lalu, tiada usaha jujur untuk menyelesaikan masalah ini. Ini adalah sesuatu yang baru sahaja berlaku baru-baru ini. Sebahagian pegawai Thai mengatakan penyeludupan manusia sudah dibenarkan untuk berkembang selama bertahun-tahun di tengah-tengah percanggahan pendapat, dan ada kalanya persubahatan oleh pihak berkuasa Thailand.