Lebih 600,000...

Lebih 600,000 dijangka ziarah Madinah sebelum musim Haji

MEKAH, 8 Ogos – Lebih daripada 600,000 jemaah dijangka menziarahi masjid Nabi Muhammad SAW di Madinah dan solat di sini sebelum menunaikan haji, kata jurucakap Kementerian Haji dan Umrah, Hatim Qadi.

Katanya, jemaah mula tiba di Madinah sejak Khamis lalu dan pada hari itu saja 60 penerbangan haji tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Muhammad Bin Abdul Aziz,” tambahnya.

Jurucakap berkata, 14 ruang disediakan di lapangan terbang untuk menerima jemaah haji yang akan dilayan oleh 42 kaunter pasport.

Qadi berkata semua kerajaan dan pertubuhan swasta akan bersedia untuk menerima jemaah dan menyediakan perkhidmatan yang terbaik yang akan membantu mereka melakukan ibadat dengan lancar, aman dan selesa.

Beliau menjelaskan sembilan pertubuhan menyediakan perkhidmatan khusus kepada jemaah. Wakil-wakil dari enam premis Tawafa, Pejabat Zamzam Bersepadu di Mekah, Pejabat Ejen Bersepadu akan menerima mereka sebaik tiba di pintu masuk, sebagai tambahan kepada Penubuhan Panduan di Madinah.

Qadi berkata jumlah jemaah haji tahun ini dijangka akan sama dengan tahun lalu memandangkan pengurangan kuota haji yang masih berkuat kuasa. Pengurangan kuota haji dilaksanakan sejak 2013 berikutan kerja perluasan Masjidil Haram di Mekah yang sedang giat berjalan ketika ini. – Agensi