Lebih AS$1 bi...

Lebih AS$1 bilion dipindahkan ke akaun PM Najib – WSJ

KUALA LUMPUR, 1 Mac (Reuters) – Didepositkan dalam akaun bank Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak sehingga beratus juta dolar berbanding sebelumnya yang dikenalpasti menerusi penyiasatan ke dalam tabung negara 1Malaysia Development Berhad, Wall Street Journal (WSJ) melaporkan semalam.

Memetik dua nama yang tidak dinamakan yang tahu mengenai pengaliran ke dalam akaun Najib dan orang yang tahu dengan penyiasatan luar negara, laporan berkata lebih dari AS$1 bilion didepositkan dari 2011 sehingga 2013, jauh lebih banyak berbanding AS$681 juta dari yang dikenalpasti sebelumnya.

Akhbar itu berkata penyiasat global percaya kebanyakan AS$1 bilion dari tabung negara, dikenali sebagai 1MDB, tetapi tidak menyatakan secara terperinci di mana wang lebihan itu datang atau apa yang berlaku dengannya. Laporan itu bercanggah dengan kesimpulan yang dicapai baru-baru ini oleh ketua pegawai undang-undang Malaysia.

Peguam Negara, Mohamed Apandi Ali membersihkan Najib pada Januari lalu dari sebarang rasuah atau kesalahan jenayah, yang berkata $681 juta yang ditukar ke akaun Najib adalah hadiah dari ahli kerabat Diraja Arab Saudi dan telah dikembalikan.

Pejabat perdana menteri tidak dapat dihubungi, kata jurucakap apabila dihubungi oleh Reuters. Najib dikritik selama beberapa bulan dengan dakwaan rasuah dan salah pengurusan kewangan terhadap bebanan hutang 1MDB terutamanya dengan pendedahan pertukaran sekitar AS$681 juta ke dalam akaunnya pada 2013.

Dia menafikan sebarang salah laku, yang berkata dana itu adalah sumbangan politik sah dan tidak mendapatkan sebarang wang bagi kegunaan peribadi. Laporan Wall Street Journal berkata wang sekitar AS$681 itu berada dalam akaun Najib pada 2011 dan 2012.

Ia berkata penyiasat di dua buah negara percaya wang itu berasal dari IMDB dan dipindahkan menerusi transaksi sesawang yang kompleks. Najib adalah pengerusi pembaga penasihat kepada 1MDB, dana yang ditubuhkan pada 2009, apabila dia memegang pejabat, untuk melabur dalam projek-projek negara yang penting.