Lebih daripad...

Lebih daripada 800,000 diambil kerja dalam 5 tahun

RIYADH, 17 Mei (NNN) – Dana Pembangunan Sumber Manusia (Hadaf) di Arab Saudi telah menyumbang kepada pengambilan kerja 831,500 lelaki dan wanita dalam lima tahun, menurut seorang eksekutif kanan hari ini.

Dalam jumlah itu, 63 peratus adalah lelaki sementara 37 peratus dalam kalangan wanita, ujar Pengerusi Timbalan Eksekutif Hadaf, Omar Malibari.

Dia memberitahu Agensi Berita Saudi (SPA) bahawa 52,000 warga Saudi, iaitu 61 peratus lelaki dan 39 peratus wanita, telah diambil kerja ketika suku pertama tahun semasa.

Memetik perangkaan yang dikeluarkan oleh Pihak Berkuasa Am bagi Statistik, Malibari berkata bahawa kadar pengangguran, pada 12.4 peratus dalam tahun 2011, menurun kepada 11.5 peratus dalam 2015. Dia berkata lagi, lebih daripada 100,000 orang lelaki dan wanita telah memanfaatkan daripada dana platform latihan elektronik yang menawarkan latihan dan kelayakan dalam 25 pelbagai sektor vokasional.

Pekerja-pekerja warga Arab Saudi di kilang pembungkusan air zamzam di Mekah. – AFP
Pekerja-pekerja warga Arab Saudi di kilang pembungkusan air zamzam di Mekah. – AFP

“Platform elektronik itu, dinamakan Diroub (jalan raya), sedang menyediakan warga Saudi bagi pasaran pekerja,” tambahnya.

Malibari berkata melalui 120 cawangan dan pusat-pusat pengambilan kerja di serata negara itu, dana itu memberikan para pencari kerja dengan bimbingan dan latihan vokasional.

ARTIKEL YANG SAMA