Legasi ‘negat...

Legasi ‘negatif’ Piala Dunia Brazil

RIO DE JANEIRO, 14 Okt – Piala Dunia tahun lepas di Brazil mungkin adalah ‘Piala dari Piala” bagi peminat bola sepak, tetapi bagi pembayar cukai Brazil, yang mengeluarkan sekitar AS$11.5 bilion bagi kejohanan selama sebulan itu, legasinya membuktikan negatif, menurut dua filem yang baru.

“Brazil vs Brazil” dan “The March of the White Elephants” menunjukkan sisi gelap bagi acara mega itu, yang menyaksikan beribu-ribu orang miskin dipindahkan dari kediaman mereka dan berbilion digunakan ke dalam stadium-stadium negara itu, sebahagiannya sekarang digunakan sebagai lot letak kereta atau tempa-tempat perkahwinan. Dokumentari kritikal itu, yang ditayangkan pada Pesta Filem Rio yang ditutup hari ini, dibuat ketika Brazil memasuki fasa terakhir sebelum Olimpik di Rio de Janeiro pada tahun depan dan di tengah-tengah pendedahan krisis korupsi terhadap penganjur FIFA, Piala Dunia.

“Saya rasa ia adalah teruk bagi rakyat Brazil,” kata Laura Colucci, seorang penduduk Sao Paulo yang menghasilkan bersama “White Elephants” dengan suaminya seorang warga Afrika Selatan, Neil Brandt.

“Mereka merasakan dikhianati, mereka merasa dimalukan, dikalahkan,” kata Colucci, sambil menambah bahawa keadaan terjejas dari perlawanan itu dilalui dalam kekalahan Brazil 7-1 kepada Jerman dalam separuh akhir.

Dalam tahun yang membawa kepada perlawanan 2014, kebanyakan rakyat Brazil berang dengan kos persediaan dan kesedihan terhadap sekolah-sekolah dan hospital awam negara itu. Beribu-ribu berada di jalan-jalan raya dalam bantahan terbesar dalam generasi itu. Apabila bola mula berputar, kebanyakan yang ada di sini melupakan politik, mendakap juara lima kali kebangsaan, Brazil dan peluang untuk menghoskan acara terbesar bola sepak.

Pengarah dokumentari datang dari pelbagai latar belakang. “Brazil vs Brazil” dihasilkan oleh pengarah Brazil, Marcos Prado, yang menghasilkan drama polis pada 2007 ‘Elite Squad,’ sementara “White Elephants” dihasilkan oleh penghasil dokumentari Australia, Craig Tanner. Bagaimanapun, kedua-duanya mempunyai kesimpulan yang sama mengenai apakah maksud penganjuran Piala Dunia bagi Brazil. – Agensi

ARTIKEL YANG SAMA