Leicester kuk...

Leicester kukuhkan kedudukan

LONDON, 3 Feb – LEICESTER City mengukuhkan kedudukan mereka di tangga teratas Liga Perdana Inggeris (EPL) apabila pasukan berkenaan mencatatkan kemenangan 2-0 ke atas Liverpool awal pagi tadi.

Dalam pertembungan itu, pemain Leicester, Jamie Vardy bertindak cemerlang apabila berjaya menghasilkan dua gol termasuk satu daripadanya merupakan percubaan dari jarak 27 meter.

Pengurus Leicester, Claudio Ranieri menyatakan rasa kagum beliau berikutan aksi cemerlang yang ditunjukkan oleh Vardy dalam perlawanan tersebut.

“Jamie sangat laju dan mencipta banyak peluang tetapi ia sukar dipercayai bagaimana (Riyad) Mahrez menemuinya dan dia masih mempunyai masa melihat penjaga gol yang berada di luar posisinya dan terus melakukan jaringan mengagumkan.

“Pasukan berada dalam keadaan bagus. Kini adalah penting untuk mereka pulih dan mendapatkan tenaga kerana kami perlu menentang Manchester City,”katanya.

Jamie Vardy dan Riyad Mahrez ketika dalam perlawanan antara Leicester City dan Liverpool. Jamie bertindak cemerlang apabila berjaya menghasilkan dua gol termasuk satu daripadanya merupakan percubaan dari jarak 27 meter. – Reuters
Jamie Vardy dan Riyad Mahrez ketika dalam perlawanan antara Leicester City dan Liverpool. Jamie bertindak cemerlang apabila berjaya menghasilkan dua gol termasuk satu daripadanya merupakan percubaan dari jarak 27 meter. – Reuters

Sebelas minit kemudian Vardy memastikan kemenangan dengan menjaringkan gol ke-18 buat dirinya hasil hantaran Shinji Okazaki, dengan pasukan bimbingan Ranieri itu terus mempamer persembahan cemerlang dalam memastikan mereka kekal di puncak liga.

Leicester City akan berkunjung ke Manchester City pada Sabtu ini untuk perlawanan seterusnya.

Dalam perkembangan lain,Pengurus Liverpool, Juergen Klopp berkata beliau akan berjaga-jaga terhadap pelan permainan Leicester City menjelang kunjungan hari ini di Stadium King Power, tetapi mengakui dengan berbuat demikian, ia juga tidak akan menjamin hasil untuk kelabnya.

Leicester yang menduduki carta teratas Liga Perdana Inggeris disamping Manchester City dan Arsenal, memainkan peranan untuk mempertahankan legasinya dalam liga, apabila hanya mengalami kekalahan sebanyak dua kali dalam perlawanan liga ‘all season’.

Klopp dan Arsene Wenger adalah dua pengurus yang akan menewaskan Foxes, dan bos Jerman Liverpool adalah peminat yang sendiri mengaku akan gaya permainan mereka seperti Claudio Ranieri.

“Secara jujur, ia adalah sebuah pasukan yang ditala dengan sempurna,” kata Klopp pada sidang akhbar pra-perlawanan.

“Kita semua tahu tentang kualiti (Leicester), idea permainan dan gaya mereka yang jelas. Adalah sukar untuk menewaskan pihak lawan kerana kebanyakan pasukan dalam Liga Perdana Inggeris akan merasai getaran semasa pertemuan perlawanan di antara mereka.

“Perkara yang baik dengan pelan yang jelas adalah hal yang anda tahu, maka mereka tidak akan banyak berubah, tetapi semua pasukan lain juga mengetahui perkara yang sama dan mereka tidak dapat mengelakkan kekuatan lawan mereka ketika berada dalam 95 minit perlawanan.”

Dengan keadaan Liverpool yang tersekat di tempat ketujuh dalam jadual dan lapan mata di belakang pasukan tangga keempat, Tottenham Hotspur dengan 23 permainan yang dimainkan, Klopp sedar tentang keperluan untuk meningkatkan usaha.

Pengurus itu juga berkata pemain yang cedera akan kembali berlatih bersama pasukan utama lewat minggu ini, dengan penampilan Philippe Coutinho, Divock Origi, Martin Skrtel dan Daniel Sturridge yang akan kembali beraksi dalam pasukan utama.

Bagaimanapun, tiada seorang pun daripada mereka akan kembali dalam perlawanan menentang Leicester. – Reuters.