Leicester ter...

Leicester terima Anugerah Diraja Thailand

BANGKOK, 19 Mei (AFP) – Juara Liga Perdana Inggeris yang baru dimahkotakan, Leicester City menerima kelulusan penganugerahan Diraja di Grand Palace hari ini, dengan pasukan itu berada di depan potret raja bersama dengan trofi baru mereka.

Pasukan East Midlands miliki warga Thailand itu pada masa ini membuat kunjungan negara Asia Tenggara yang minat dengan bola sepak sebagai sebahagian publisiti mereka berikutan kejayaan dongeng gelaran mereka.

Hari kedua jelajah mereka menumpukan ke atas institusi tinggi Thailand dengan kunjungan di kompleks istana Bangkok milik Raja Bhumibol Adulyadej, 88.

Gambar–gambar penyiaran televisyen menunjukkan pemilik kelab bilionair, Vichai Srivaddhanaprabha, bersama dengan anak lelakinya, Aiyawatt dan pengurus kelab, Claudio Ranieri, mempamerkan trofi itu di depan potret raja ketika mereka dan pasukan kemudian menundukkan kepala tanda penghormatan.

Leicester City menerima kelulusan penganugerahan Diraja di Grand Palace dengan pasukan itu berada di depan potret raja bersama dengan trofi baru mereka. – AFP
Leicester City menerima kelulusan penganugerahan Diraja di Grand Palace dengan pasukan itu berada di depan potret raja bersama dengan trofi baru mereka. – AFP

Ia menjadi amalan biasa bagi rakyat untuk duduk di atas lantai atau berlutut bagi menghindarkan lebih tinggi dari raja. Atlet-atlet Thailand kerap mempamerkan pingat–pingat mereka dan trofi di istana sebagai cara untuk memberikan penghormatan.

Raja Bhumibol, pemerintah yang paling lama memerintah di dunia, menjadi pujaan besar dan kesihatannya menjadi kebimbangan kepada rakyat.

Baginda juga dilindungi oleh salah satu undang–undang draconian penyelaran dunia, menjadikan perdebatan mengenai peranan keluarga Diraja di Thailand.

Di bawah pemerintahan junta dalam tempoh dua tahun, penggunaan undang–undang lese majeste meningkat dengan sebahagian penentang dipenjarakan lebih dari 20 tahun.

ARTIKEL YANG SAMA