Leicester tun...

Leicester tunggu ‘keajaiban’ bola sepak

LEICESTER, United Kingdom, 28 April – Kegembiraan melanda Leicester ketika bandar raya Inggeris itu berada di pinggiran mencapai kejayaan berkekalan sukan global itu dengan memenangi gelaran liga bola sepak yang didambakan.

Kebanyakan penyokong di bandar Midlands yang sederhana tidak akan bercakap tentang kemungkinan salah satu kejayaan yang paling tidak mungkin dalam sejarah sukan itu kerana takut wira mereka akan terkena badi.

“Jika anda melihat kepada semua peminat, orang ramai dan bandar raya amat luar biasa,” kata Ian Smith, sambil membetulkan scarf Leicester City. “Ia bermakna dunia kepada mereka. Pengalaman sekali seumur hidup.”

Tetapi impian yang mustahil akan menjadi kenyataan jika The Foxes menang di Manchester United Ahad ini.

Kelab itu, yang memulakan musim sebagai salah satu pilihan penyingkiran dengan kebarangkalian 5000/1 untuk menyudahkan kedudukan teratas, masih mempunyai dua lagi perlawanan untuk melengkapkan sejarah gelaran liga bola sepak Inggeris jika tewas di Old Trafford. Berada antara kuasa bola sepak Birmingham, Sheffield dan Manchester, Leicester mempunyai penduduk sekitar 330,000.

Gambar fail 24 April menunjukkan seorang penyokong Leicester bergambar di luar Stadium King Power sebelum pasukan mereka menentang Swansea untuk aksi Liga Perdana. – AFP
Gambar fail 24 April menunjukkan seorang penyokong Leicester bergambar di luar Stadium King Power sebelum pasukan mereka menentang Swansea untuk aksi Liga Perdana. – AFP

Penduduk setempat memuji layanan mereka, mengalu-alukan kedatangan orang yang tidak dikenali dengan tangan terbuka dan menggunakan sapaan mesra “m’duck”. Bagi bandar dengan sekatan dan kebijaksanaan, emosi yang berlaku sekarang tidak pernah berlaku sebelum ini.

“Ia satu keriuhan luar biasa dengan arangan berwarna biru di merata tempat,” kata Anna Hulewicz-Brown, yang menambah bandar raya itu hampir tidak dikenali di mana dia meluangkan masa sepanjang hidupnya.

Suhu semakin meningkat esok apabila mercu tanda bandar raya itu, kediaman dan kedai-kedai menjadi terang dan dalam keadaan warna biru sehingga akhir musim.

Para peminat yang gementar bagi perlawanan besar Ahad ini yang akan mampu menghilangkan rasa gentar di kelab-kelab bandar itu dengan “bom Vardy”, koktel yang direka untuk menghormati bintang penyerang mereka, Jamie Vardy. – AFP