Lelaki Belgiu...

Lelaki Belgium didakwa bunuh anak, jalani ujian psikiatri lagi

SINGAPURA, 28 Okt (AFP) – Seorang eksekutif kewangan Belgium dituduh membunuh anak lelakinya berusia lima tahun di Singapura telah ditahan hari ini selama empat minggu lagi bagi menjalani ujian psikiatri selanjutnya.

Philippe Graffart, 41, telah didakwa membunuh awal bulan ini atas kematian anak lelakinya Keryan di sebuah kondominium mewah berhampiran kediaman kedutaan Singapura, satu kesalahan yang boleh dijatuhi hukuman gantung.

Graffart telah ditahan reman bagi pemantauan psikiatri di kompleks perubatan di Penjara Changi selepas dia didakwa pada 7 Oktober.

Hari ini, pendakwa negeri memberitahu hakim mahkamah daerah, mereka telah dimaklumkan oleh pihak psikiatri di Institut Kesihatan Mental bahawa mereka memerlukan empat minggu lagi untuk menilai tertuduh.

Perbicaraan seterusnya ditetapkan pada 25 November.

Graffart tidak dibawa ke mahkamah namun muncul di skrin besar yang bersambung dengan Penjara Changi.

Menyarungkan pakaian penjara, dia kelihatannya tenang ketika menjawab ‘ya’ kepada satu persoalan daripada hakim sama ada dia memahami prosiding berkenaan. Dia juga berkata lebih mudah berbahasa Inggeris sebagai bahasa utamanya.

Peguam bela Ramesh Tiwary mengatakan dia juga bercakap kepada pakar sakit jiwa yang menilai kliennya dan tidak membantah bagi empat minggu lagi untuk ditahan reman.

Kertas pertuduhan Graffart mengatakan dia ‘melakukan pembunuhan sehingga mengakibatkan kematian’ Keryan antara pada malam 5 Oktober dan pagi 6 Oktober di unit kondominium tingkat 32.

Tidak ada butiran lain diberikan namun media tempatan mengatakan budak lelaki itu ditemui dicekik, dengan lebam berbentuk tangan di sekeliling lehernya dengan kejadian tersebut yang berlaku di bilik tidurnya, sementara itu, Graffart dipercayai telah bersaing untuk mendapat hak penjagaan anak lelakinya itu bersama bekas isterinya.