Lelaki bersen...

Lelaki bersenjata bunuh 9 orang

NAIROBI, 8 Nov (AFP) – Seorang lelaki bersenjata membunuh sembilan orang di ibu negara Burundi hari ini, beberapa jam sebelum polis melancarkan pencarian senjata rumah ke rumah, di tengah-tengah kebimbangan antarabangsa terhadap pertumpahan darah di negara Afrika tengah itu.

Pegawai kerajaan berkata, mangsa dipaksa berbaring di atas lantai sebelum ditembak mati. “Ini adalah satu penyeksaan.Mereka membunuh tujuh orang dan mencederakan dua lagi,” kata Datuk Bandar Bujumbura, Freddy Mbonimpa.

Penduduk berkata pasukan keselamatan telah menjalankan pencarian dari rumah ke rumah.

“Polis memulakan operasi mencari senjata tersembunyi di Mutakura,” kata Datuk Bandar Freddy Mbonimpa dan menambah serbuan itu yang “dilakukan secara profesional, kerana polis menggunakan pengesan senjata.”

Kejadian pada Sabtu lalu, sebelum tarikh akhir untuk orang awam menyerahkan senjata mereka dalam tindakan menghapuskan penentangan terhadap presiden.

Datuk Bandar itu berkata tujuh orang terbunuh dalam ‘pelaksanaan’ serangan ke atas bar pada malam Sabtu, sambil menambah bahawa siasatan telah dilancarkan untuk mengesan ‘pembunuh.’ Dua lagi meninggal dunia akibat kecederaan yang dialami.

Saksi berkata, penyerang menyerbu ke dalam kelab, memaksa mereka yang minum di luar untuk masuk dan berbaring di atas lantai sebelum melepaskan tembakan.

Kebimbangan antarabangsa telah meningkat sebelum tarikh akhir tengah malam semalam untuk orang awam menyerah senjata mereka atau menghadapi tindakan keras rejim baru, sekaligus menerima amaran daripada pemimpin PBB, Washington dan satu-satunya mahkamah jenayah perang tetap di dunia.