Lelaki bersen...

Lelaki bersenjata bunuh 9 polis di Pakistan

PESHAWAR, Pakistan, 18 Feb (AFP) – lelaki bersenjata Taliban membunuh sekurang-kurangnya sembilan anggota polis Pakistan dalam serangan berkembar semalaman di kawasan puak barat laut yang bersempadan dengan Afghanistan, kata pegawai semalam.

Dua kumpulan militan yang berasingan menyerang serentak pusat pemeriksaan polis di kawasan Pandyali, daerah Mohmand di mana mereka telah membunuh tujuh orang, manakala di kawasan Michni, rantau yang sama, mereka telah menembak mati dua anggota polis yang berdiri mengawal.

“Serangan itu berlaku kira-kira 01:00 pagi (08:00 GMT). Keadaan sangat gelap dan anggota polis telah ditangkap tanpa disedari. Militan itu tiba-tiba menyerang polis itu dan membunuh mereka tanpa memberi peluang kepada mereka untuk melawan,” Naveed Akbar, pegawai pentadbiran di rantau itu, memberitahu kepada AFP.

Akbar berkata, penyerang juga membakar pondok polis dan memusnahkan tiub telaga.

Seorang lagi pegawai pentadbiran kanan, Mehmud Aslam, mengesahkan kejadian itu dituntut oleh puak Jamaat-ul-Ahrar daripada kumpulan militan Tehreek-e-Taliban Pakistan (Taliban Pakistan) dalam satu emel yang dihantar kepada AFP.

Mohmand adalah salah satu daripada tujuh puak daerah Pakistan yang bersempadan dengan Afghanistan dan telah menjadi rumah kepada Al-Qaeda dan ketua militan Taliban.