Lelaki bersen...

Lelaki bersenjata menyerang hendap anggota polis Philadelphia ‘atas nama Islam’

PHILADELPHIA, Jan 10 (Reuters) – Seorang lelaki bersenjata yang mengaku setia kepada militan Negara Islam menembak dan mencederakan seorang pegawai polis Philadelphia, beliau diserang hendap kereta peronda beliau “atas nama Islam,” kata Pesuruhjaya Polis di bandar ini semalam.

Edward Archer Philadelphia mendekati Pegawai Jesse Hartnett, 33, sebelum tengah malam dan melepaskan 11 tembakan, tiga daripadanya mengenai pegawai di lengannya, kata pihak berkuasa.

Polis mengeluarkan imej-imej dari pengawasan video yang menunjukkan lelaki bersenjata yang berpakaian jubah panjang berwarna putih itu berjalan ke arah kereta dan menembak, cukup dekat untuk menembak pada jarak dekat melalui tingkap.

Hartnett dikejar Archer, yang ditahan oleh pegawai-pegawai itu bertindak balas dan kemudian mengaku atas serangan itu, pegawai-pegawai polis memberitahu kepada pemberita.

“Dia mengaku melakukan perbuatan ini atas nama Islam,” Ross pada sidang akhbar, sambil menambah bahawa penyerang berusia 30 tahun itu juga dirujuk kepada militan Negara Islam.

Polis Philadelphia, Kapten James Clark berkata: “Ia berkata dia berikrar setia kepada Negara Islam, dia mengikuti Allah dan sebab itulah dia dipanggil untuk melakukan ini.”

ARTIKEL YANG SAMA