Lelaki Britai...

Lelaki Britain meninggal dunia selepas ditikam

SYDNEY, 30 Ogos – Seorang lelaki Britain yang polis katakan mengalami cedera parah apabila dia cuba untuk menyelamatkan seorang wanita Britain yang telah ditikam mati di sebuah hostel Australia, telah meninggal dunia atas kecederaannya hari ini, menurut pihak berkuasa.

Thomas Jackson, 30, meninggal dunia di sebuah hospital di bandar Townsville, timur laut Australia, kata polis negeri Queenland.

Jackson cedera minggu lalu ketika dia cuba untuk menghentikan serangan di sebuah hostel di bandar Home Hill, selatan Townsville. Polis telah menuduh Smail Ayad, 29 tahun, dari Perancis, menikam Mia Ayliffe-Chung berusia 21 tahun hingga mati di hadapan puluhan pengembara lain.

Polis berkata Ayad melaungkan ‘Allahu Akbar’ – frasa Arab bermaksud ‘Allah Maha Besar’ – semasa serangan itu, namun tidak ada petunjuk serangan itu bermotifkan faham pelampau.

Mereka sedang menyiasat sama ada Ayad mungkin terlalu obsesi dengan Ayliffe-Chung.

Jackson mendapat kecederaan parah di kepalanya apabila dia masuk campur semasa serangan itu dalam bidaan untuk menyelamatkan Ayliffe-Chung. Seorang lelaki lain juga mengalami kecederaan, dan seekor anjing juga terbunuh.

Ayad didakwa minggu lepas dengan satu tuduhan membunuh, dua tuduhan percubaan membunuh, satu tuduhan ke atas kekejaman haiwan dan 12 tuduhan serangan berat.

Polis berkata mereka akan menambah satu lagi dakwaan percubaan membunuh ke atas Ayad berhubung kematian Jackson. Dia belum lagi menghadapkan rayuan dan akan muncul pada perbicaraan seterusnya pada 28 Oktober. – AP

ARTIKEL YANG SAMA