Lelaki Kenya ...

Lelaki Kenya mengaku bersalah sokong kumpulan pengganas

MIAMI, 29 Mei (AFP) – Seorang lelaki Kenya mengaku bersalah kerana membantu tiga persatuan pengganas berlainan semalam, mengakui memberikan wang dan merekrut di Syria dan Somalia, menurut Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (AS).

Suspek berusia 27 tahun bernama Mohamed Hussein Said, dituduh memberikan sokongan material kepada ‘persatuan pengganas asing’, menurut satu kenyataan daripada Jabatan Keadilan.

Said dari Nairobi, Kenya mengaku bersalah menghantar wang dan rekrut kepada Al-Qaeda, gabungan Al-Nusra Front, dan Al-Qaeda berkaitan militan Shebab di Somalia.

Dia telah disabit bersalah atas 15 tuduhan di samping Gufran Ahmed Mohammed, seorang rakyat Amerika Syarikat (AS) dan warga Arab Saudi.

Lelaki itu telah ditangkap bersama-sama di Arab Saudi tahun lepas dan dibawa ke Miami oleh ejen Biro Penyiasatan Persekutuan AS.

“Mohammed menghantar siri pemindahan wang kepada Said bagi tujuan untuk menyokong Al-Shebab,” menurut Jabatan Keadilan.

“Said juga bekerja sebagai kontrak dan merekrut pejuang asing dari United Kingdom dan di mana-mana tempat ke Somalia untuk menyertai Al-Shebab.”

Kedua-duanya juga dikatakan mereka akan menyokong pejuang Al-Qaeda dan Al-Nusra Front dengan menghantar rekrut bagi berperang di Syria, menurut jabatan itu lagi.

Hukuman Said akan dijadualkan pada 14 Ogos dan jika sabit bersalah mungkin berdepan hukuman 15 tahun penjara.