Lelaki panjat...

Lelaki panjat Jambatan Sydney Harbour

SYDNEY, 17 Jun (AFP) – Seorang lelaki memanjat Jambatan Sydney Harbour hari ini, yang mengakibatkan lalu lintas menjadi kelam kabut, sebelum dipujuk turun oleh para perunding polis dan kemudian diberkas.

Laporan mengatakan dia keluar dari sebuah teksi di tengah jambatan yang sibuk dan mula memanjat tiang struktur gergasi jambatan itu, yang mempunyai keselamatannya sendiri di tengah kebimbangan ia mungkin menjadi sasaran keganasan. Ian Wallace dari Rangkaian Pengurusan Lalu lintas berkata lelaki itu memanjat kira-kira 75 meter dan enggan turun.

“Dia memanjat Jambatan Harbour. Saya sebenarnya dapat melihatnya duduk di atas sana pada masa itu,” dia memberitahu radio ABC pada ketika itu.

Gambar-gambar yang disiarkan di televisyen menunjukkan seorang lelaki, yang nampaknya pada usia pertengahan, sedang duduk dalam arca mercu tanda ikonik itu, yang digelar ‘penggantung kot’ oleh penduduk tempatan.

Polis berkata dalam satu kenyataan bahawa perkhidmatan kecemasan tiba di tempat kejadian, menutup beberapa laluan lalu lintas dalam sempadan bandar di bandar terbesar Australia ketika para perunding berusaha membawanya turun.

Dia akhirnya turun ke bawah dengan kerelaannya selepas hampir dua jam, yang mana kemudian dia diberkas dan dihantar ke hospital bagi penilaian perubatan.