Lenovo catat ...

Lenovo catat keuntungan memberangsangkan

HONG KONG, 21 Ogos – Gergasi teknologi China, Lenovo minggu ini melaporkan keuntungan yang lebih tinggi pada suku pertama selepas memotong kos, tetapi jualan PC dan telefon pintar terus berjuang.

Harga saham syarikat itu meningkat 3.55 peratus kepada HK$5.54 dalam perdagangan selepas ia mengumumkan keuntungan bersih telah meningkat 64 peratus tahun ke tahun pada AS$173 juta.

Walau bagaimanapun, hasil menurun sebanyak enam peratus kepada AS$10.1 bilion disebabkan jualan PC dan perniagaan mudah alih perlahan.

Syarikat yang berpangkalan di Beijing, yang secara tradisinya menghasilkan komputer, telah cuba untuk memperluaskan perniagaan telefon pintar.

Tetapi ia bergelut untuk bersaing dengan Apple dan pesaing Android.

Hasil daripada perniagaan peranti telefon pintar dan PC, termasuk komputer tablet, turun tujuh peratus kepada AS$6.99 bilion.

Perniagaan mudah alih juga jatuh enam peratus kepada AS$1.71 bilion dan bahagian ini melaporkan kerugian operasi AS$163 juta.

Walau bagaimanapun, syarikat itu berkata perniagaan PC adalah “lebih baik daripada jangkaan” memetik penurunan pasaran global sebanyak empat peratus, manakala perniagaan telefon pintar stabil.

“Lenovo berjaya mencapai pertumbuhan keuntungan dari perniagaannya, didorong oleh peningkatan kecekapan,” Yang Yuanqing, pengerusi syarikat, berkata dalam satu kenyataan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA