Letupan di Fi...

Letupan di Filipina, 4 maut, 23 cedera

MANILA, 1 Okt (AFP) – Sebuah bom tepi jalan membunuh empat orang dalam konvoi politik Filipina pada Khamis, manakala letupan berasingan sebuah bas mencederakan sebahagian besar mereka di selatan negara yang bergolak itu, kata pihak berkuasa.

Letupan pertama di pulau Basilan membunuh tiga pengawal peribadi pegawai tempatan Abdulbaki Ajibon dan orang yang keempat, kata mereka.

Sebelas orang di dalam dua kenderaan konvoi juga cedera tetapi Ajibon, Naib Datuk Bandar di bandar Isabela tidak mengalami kecederaan, Ketua Penguasa Polis Isabela Albert Larubis memberitahu wartawan.

Penyiasat berkata bom itu ditanam berhampiran rumah Datuk Bandar Isabela, Cherrylyn Akbar, walaupun ia tidak jelas di antara dua pegawai yang menjadi sasaran.

Letupan itu memusnahkan trak pengangkutan sandaran konvoi Ajibon, tambah Larubis.

Tidak ada kumpulan yang mengaku bertanggungjawab, walaupun Basilan merupakan kubu kuat kumpulan Abu Sayyaf yang dikaitkan dengan Al-Qaeda dan dipersalahkan kerana penculikan warga Barat dan juga pengeboman maut.

Bom juga meletup di sebuah bas berhampiran bandar pertanian daripada Polomolok pada hari yang sama, kira-kira 300 kilometer (186 batu) dari Isabela, kata polis.

Extortionis disyaki berada di belakang serangan yang menyebabkan 12 orang cedera termasuk seorang gadis berusia tujuh tahun, kata Penguasa Kanan Jose Briones, pengarah polis wilayah.

Bulan lalu, seorang terbunuh dan 22 yang lain cedera dalam letupan di dalam bas lain di bandar pelabuhan selatan Zamboanga.