Letupan di lo...

Letupan di loji kimia, tiada korban jiwa

BEIJING, 7 Sept (Reuters) – Satu letupan telah menggegarkan sebuah loji kimia di wilayah Zhejiang China, menurut media kerajaan hari ini, walaupun tidak ada korban jiwa dilaporkan di negara yang diambang kebimbangan itu selepas letupan meragut lebih 160 orang bulan lalu.

Letupan itu mengakibatkan kebakaran dan asap tebal dari loji yang terletak di bandar Lishui sejurus sebelum tengah malam, radio kerajaan mengatakan dalam mikroblog rasmi Weibo.

Pemadam kebakaran berkejar ke tempat kejadian dan tidak ada laporan mengenai korban jiwa.

Letupan kilang kimia adalah perkara biasa di China. Sekurang-kurangnya lima orang terkorban dalam letupan di salah sebuah kilang di wilayah Shandong minggu lepas.

Pada 12 Ogos, letupan berlaku di sebuah gedung menyimpan kimia berbahaya telah memusnahkan sebuah taman industri di bandar pelabuhan Tianjin, membunuh lebih 160 orang.

Insiden terbaru itu sepertinya akan membangkitkan lebih banyak persoalan tentang standard keselamatan di China, yang mana kemalangan industri semua perkara biasa berikutan tiga dekad pertumbuhan ekonomi yang pantas. Letupan di kilang alat ganti auto telah membunuh 75 orang setahun yang lalu.