Letupan gegar...

Letupan gegarkan Rio de Janeiro

RIO DE JANEIRO, 19 Okt – Letupan kuat disyaki disebabkan oleh letupan gas yang bocor gas meletup di kejiranan Rio de Janeiro hari ini mencederakan sekurang-kurangnya lapan orang dan memusnahkan rumah dan perniagaan, kata pegawai.

Rakaman di televisyen Globo dari kawasan Sao Cristovao utara Rio, bandar tuan rumah bagi Sukan Olimpik tahun depan, menunjukkan anggota bomba berusaha untuk mencari mangsa yang terselamat dalam petak runtuhan dan logam berpintal.

Rio Datuk Bandar Eduardo Paes kepada Globo itu berkata setakat ini, lapan orang tercedera telah diselamatkan. Tujuh dimasukkan ke hospital.

Lebih daripada 20 bangunan, termasuk dua restoran dan farmasi musnah, menurut laporan itu. Gelombang letupan telah memecahkan tingkap di bangunan kediaman beratus-ratus meter (ela) dari letupan.

Pihak Berkuasa menghentikan bekalan gas kepada kejiranan dan kebocoran di sebuah restoran pizza setakat ini merupakan punca utama penyebab letupan.

“Kemungkinan besar ini adalah satu letupan gas silinder yang secara tidak wajar disimpan kerana pertubuhan perbandaran ini tidak ada dibekalkan dengan bekalan gas,” Paes memberitahu Globo. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA