LG, Samsung a...

LG, Samsung akan bekalkan skrin OLED untuk iPhone

File photo of customers crowding for the opening of an Apple Store in Hangzhou, China

SEOUL, 1 Jan (Reuters) – LG Display Co Ltd dan unit pembuat panel, Samsung Electronics Co Ltd dari Korea Selatan akan membekal skrin diod pemancar cahaya organik atau OLED untuk iPhone keluaran Apple Inc, lapor akhbar Electronic Times memetik sumber yang tidak dinamakan.

Laporan itu dibuat selepas bertahun spekulasi mengatakan bahawa Apple akan mula menggunakan teknologi generasi akan datang dalam telefon pintar iPhone keluarannya.

Skrin OLED adalah lebih nipis dan menawarkan kualiti gambar yang lebih baik daripada skrin paparan kristal cecair (LCD).

Akhbar Nikkei Jepun bulan lalu melaporkan bahawa Apple merancang untuk mula menggunakan skrin OLED untuk iPhone bermula pada tahun 2018.

LG dan Samsung Display semakin hampir memuktamadkan perjanjian akhir dengan Apple untuk skrin, kata laporan Electronic Times itu sambil menambah bahawa kedua-dua syarikat Korea Selatan itu merancang memperuntukkan gabungan perbelanjaan modal 15 trilion won (AS$12.8 bilion) bagi membina kapasiti pengeluaran OLED dalam tempoh dua hingga tiga tahun akan datang.

Tambah akhbar itu, Apple mungkin akan membantu memberi sedikit dana untuk pelaburan kepada kedua-dua syarikat, dari segi pelaburan.

LG Display dan Samsung Display enggan mengulas, manakala Apple tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen. Samsung Display, yang kini membekalkan panel OLED telefon pintar kepada syarikat induknya, Samsung Electronics dan vendor China, mungkin mendapat jumlah yang lebih besar daripada Apple berbanding LG Display, kata akhbar itu.

ARTIKEL YANG SAMA