Lille belasah...

Lille belasah Monaco

PARIS, 11 April (AFP) – Monaco mensia-siakan peluang mengukuhkan cengkaman meraih slot kelayakan Liga Juara-Juara selepas dibelasah 4-1 oleh Lille dengan hatrik Hatem Ben Arfa membantu Nice mengatasi Rennes 3-0 dalam aksi Ligue 1, malam tadi.

Tetapi jurulatih Monaco Leonardo Jardim menegaskan pasukannya tidak melihat pasukan yang berada di belakang mereka, tetapi cuba merampas kedudukan Lyon.

“Ini adalah hari yang buruk. Terdapat keletihan fizikal dan mental,” kata Jardim.

“Kami telah kehilangan kelebihan kami, tetapi masih terdapat 15 mata untuk bermain, jadi ia masih mungkin baru diusahakan. Kami akan bekerja keras untuk mencapai matlamat ini.”

Juara liga Paris Saint-Germain yang sudah layak ke Liga Juara-Juara mengumpul 83 mata daripada 33 perlawanan, manakala Lyon dan Monaco terikat 55 mata dengan Nice dua mata di belakang. Ketiga-tiga mereka sedang memburu dua tiket terakhir ke pentas paling elit Eropah itu musim depan.

Amalfitano meraikan jaringan selepas berjaya membolosi gawang pasukan lawan pada perlawanan di Stadium Pierre Mauroy semalam. – Reuters
Amalfitano meraikan jaringan selepas berjaya membolosi gawang pasukan lawan pada perlawanan di Stadium Pierre Mauroy semalam. – Reuters

Morgan Amalfitano meletakkan Lille di depan menuju rehat babak pertama sebelum suasana bertukar kecoh yang menyaksikan kedua-dua pasukan terpaksa beraksi dengan 10 pemain selepas pemain tuan rumah Renato Civelli dan Elderson Echiejile diarahkan keluar padang.

Lille telah berubah daripada pesaing penyingkiran ke dalam harapan Eropah di bawah Frederic Antonetti dan mereka ketujuh selepas mendakwa kemenangan kelima berturut-turut. Eder, Mounir Obbadi dan Djibril Sidibe menambah gol buat Lille sebelum Fares Bahlouli menjaringkan gol sagu hati buat Monaco.

Malah, tempat ketiga belum terjamin buat Monaco dengan bukan saja Nice tetapi juga Rennes dan Saint-Etienne berkongsi 51 mata serta Lille yang mengumpul 49 mata masih mempunyai peluang. Sementara itu, Nice bangkit daripada kekalahan kepada PSG minggu lalu dengan merekodkan kemenangan keempat daripada lima perlawanan terakhir.

Ben Arfa membuka tirai jaringan penalti pada minit ke-33 untuk gol peribadi ke-14 dan kemudian menambah gol kedua di hujung babak pertama sebelum melengkapkan hatrik pertama kariernya dengan jaringan solo menarik pada babak kedua.

ARTIKEL YANG SAMA