Lin Dan engga...

Lin Dan enggan mengalah

KUNSHAN, China, 17 Mei (AFP) – Legenda badminton China, Lin Dan berikrar untuk mendapatkan ‘rentak’ Piala Thomas selepas bergelut untuk menyelamatkan kemenangan tiga pertandingan ke atas pesaing dari Perancis yang tidak dikenali pada kejuaraan pasukan dunia di Kunshan, China.

Pemain nombor tiga dunia itu menggambarkan pertandingan pembukaannya malam semalam sebagai ‘sukar’ selepas melepaskan permainan pertama kepada Lucas Corvee dari Perancis sebelum kembali bangkit untuk memenangi 20-22, 21-14, 21-8.

“Saya tidak menjangka akan memenangi pertandingan ini dalam keadaan yang sukar,’ kata Lin, menurut Xinhua. “Tetapi ia tidak bermakna saya beraksi dengan teruk, pertandingan ini akan membantu saya mendapatkan kecergasan dan mencari rentak saya.”

Berikutan persembahan hambar, pemain berusia 31 tahun itu berikrar akan memberikan persembahan terbaiknya dalam kemunculan kelapannya pada kejuaraan berpasukan.

“Saya akan melakukan yang terbaik,” kata pemenang pingat emas Olimpik dua kali itu.

Lin Dan berikrar untuk mendapatkan ‘rentak’ Piala Thomas selepas bergelut untuk menyelamatkan kemenangan tiga pertandingan ke atas pesaing dari Perancis yang tidak dikenali pada kejuaraan pasukan dunia di Kunshan, China. – AFP
Lin Dan berikrar untuk mendapatkan ‘rentak’ Piala Thomas selepas bergelut untuk menyelamatkan kemenangan tiga pertandingan ke atas pesaing dari Perancis yang tidak dikenali pada kejuaraan pasukan dunia di Kunshan, China. – AFP

Biarpun permulaan yang perlahan Lin, pemain dari China membelasah pasukan kebangsaan Perancis dengan 5-0, mendapatkan tempat dalam suku akhir.

Selepas mengetepikan Perancis dan Mexico, pasukan pilihan dan pasukan negara itu bersedia akan bersaing menentang Jepun esok, di mana mereka bersedia membalas dendam bagi kekalahan mengejut 2014.

Negara yang terkenal dalam sukan itu ditewaskan dua tahun lalu dalam separuh akhir oleh Jepun, yang kemudian menewaskan Malaysia untuk menyelamatkan kemenangan pertama Piala Thomas negara itu.

Bagaimanapun, kedudukan itu tidak memihak Jepun di Kunshan minggu ini selepas bintang Piala Thomas mereka tahun 2014, Kento Momota disingkirkan oleh pihak berkuasa pada April lalu kerana skandal berjudian.

Pasukan lelaki China memenangi Piala Thomas sebanyak lima kali berturut–turut sehingga kekalahan mereka kepada Jepun.

ARTIKEL YANG SAMA