Lindungi pern...

Lindungi perniagaan kita

Oleh Imelda Groves HA

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 Mac – Dunia perniagaan kini hadir dengan banyak risiko yang tidak disangka-sangka seperti perkara yang dirancang tidak menepati apa yang diinginkan menjadikan pemilik perniagaan terlebih bajet dengan perbelanjaan yang di luar jangkaan.

Perkara tersebut ditekankan oleh Pemangku Timbalan Pengurus Besar Takaful Brunei Am (TBA), Awang Roslan bin Haji Awang Mohd Tahir ketika sidang media yang dianjurkan oleh Takaful Brunei di Bangunan Dar Takaful IBB Utama, di sini, petang ini.

Sidang media itu berfungsi untuk mewujudkan kesedaran mengenai pelan perlindungan korporat, yang sesuai untuk pemilik perniagaan.

Turut hadir pada sidang media tersebut ialah Penolong Pengurus Besar TBA, Awang Mohd Basri bin Basir, Timbalan Pengurus Besar Takaful Brunei Keluarga (TBK), Hajah Mahana binti Haji Ajak dan Penolong Pengurus Besar Jabatan Jualan TBK, Haji Mohd Maszaiwardy bin Haji Masri.

Awang Roslan semasa bercakap pada sidang media kelmarin.
Awang Roslan semasa bercakap pada sidang media kelmarin.

Awang Roslan juga menyatakan bahawa permulaan kecil dan perusahaan kecil sederhana (PKS) telah diketengahkan sebagai satu cara untuk mempelbagaikan ekonomi serta meningkatkan aktiviti ekonomi dalam negara, oleh itu ia adalah penting kepada negara bahawa perniagaan tempatan dan PKS diberi peluang untuk berkembang dan membangun dengan rasa selamat, di masa yang tidak menentu khususnya.

Dalam pada itu, beliau menekankan bahawa dalam memastikan perlindungan perniagaan terhadap risiko-risiko kewangan, produk korporat di bawah Takaful Brunei Am Sdn Bhd dan Takaful Brunei Keluarga Sdn Bhd telah direka khusus untuk melindungi pemilik perniagaan daripada kemalangan yang tidak dijangka, ganti rugi, atau kos kepada aset penting dalam syarikat.

Takaful Brunei, katanya, mempunyai pakej takaful khusus dibuat (insurans Islam) untuk perlindungan fleksibel dan menyeluruh bagi semua saiz perniagaan.

Dengan tumpuan diberikan kepada perniagaan baru dan PKS yang terdedah kepada pelbagai risiko perniagaan, nilai tambah perkhidmatan, Takaful Brunei juga menyediakan perundingan jualan yang berpengalaman dan komited dan pasukan penajajaminan di atas menyediakan Perlindungan Takaful.

Kebanyakan ibu negara semasa permulaan perniagaan, sering ditumpukan ke arah aset manusia, saham, jentera, peralatan dan bekalan dan biasanya terlepas pandang untuk memastikan komponen yang diperlukan untuk perniagaan berjalan dengan lancar. Mana-mana perniagaan yang gagal untuk beroperasi dengan cekap atau pulih daripada kerosakan akan mendapati mereka yang ditanggung dengan lebih banyak kos dan dengan ketara membuat kerugian dan ini di mana peranan Takaful Brunei datang.

Takaful Brunei akan memastikan bahawa kerosakan dan kerugian secara profesional dinilai, pengurangan dan berjaya mengurangkan beban kewangan pemilik perniagaan dengan ketara dan mereka juga boleh menyediakan perkhidmatan Perlindungan Takaful berasaskan projek kepada syarikat yang terlibat dengan mana-mana projek-projek kejuruteraan dan pembinaan awam.

Sementara itu, Awang Mohd Basri berkata bahawa terdapat lima pakej perlindungan bagi pemilik perniagaan iaitu Skim Liabiliti Awam Takaful, Skim Takaful Liabiliti Majikan, Skim Takaful Risiko Semua Penginapan, Skim Takaful Risiko Semua Kontraktor, dan Skim Takaful Pampasan Pekerja.

Takaful Brunei telah membuktikan pengalaman yang luas dan keupayaan, dari berisiko rendah kepada risiko tinggi dengan keupayaan projek-projek seperti Jambatan Temburong, Jeti Hengyi, Apartmen Perumahan Rimba dan Sekolah Menengah Arab Rimba dan banyak lagi dan juga hampir 20 tahun dalam industri minyak dan gas.

Haji Mohd Maszaiwardy pula menyatakan dalam dua pelan perlindungan di bawah Takaful Brunei Keluarga Sdn Bhd (TBK) iaitu Takaful Kumpulan Hospital dan Pelan Manfaat Pembedahan (GHSB) dan pelan Takaful Kumpulan Hayat yang direka untuk melindungi pemilik perniagaan dan pekerja .

Pelan Takaful GHSB TBK ini, katanya, membantu membuat pekerja berasa lebih dihargai dengan memberikan mereka perlindungan daripada kos kesihatan yang tidak dijangka disebabkan oleh kemalangan atau penyakit dengan pembayaran balik perbelanjaan perubatan mereka untuk menjalani rawatan perubatan.

Ini adalah perlindungan penting bagi warga asing terutamanya dengan peningkatan kos perubatan manakala bagi pekerja tempatan di mana rawatan perubatan adalah percuma, pelan ini akan memberikan pilihan pekerja untuk mendapatkan rawatan di luar negara.

“Manfaat perubatan biasanya sebahagian daripada pekerja manfaat yang disediakan oleh majikan. Pekerja adalah aset terbesar syarikat, jadi kesihatan, kebahagiaan dan kepuasan mereka dengan pembekal Takaful kesihatan mempunyai kesan yang besar kepada prestasi kerja seterusnya meningkatkan kesetiaan pekerja, “ kata Haji Mohd Maszaiwardy.

ARTIKEL YANG SAMA