Lionrock bada...

Lionrock badai Jepun

TOKYO, 30 Ogos – Taufan kuat membadai ke timur laut Jepun hari ini, membawa hujan lebat dan menghasilkan ombak tinggi yang mengakibatkan banjir di sepanjang pantai Pasifik.

Taufan Lionrock membuat turunan berhampiran bandar Ofunato sejurus sebelum 6 petang (0900 GMT), menurut Agensi Meteorologi Jepun selepas bergerak ke tepi laut Lautan Pasifik Jepun.

Membawa angin kencang kira-kira 162 km sejam, ribut itu bergerak ke barat laut pada kelajuan 50km sejam, katanya.

Ia adalah taufan pertama yang mendarat langsung di rantau itu dari Lautan Pasifik sejak sistem pemantauan kaji cuaca negara itu diperkenalkan pada 1951, menurut agensi.

Taufan biasanya mendekati Jepun dari selatan dan barat daya sebelum bergerak ke arah utara melintasi kepulauan.

Ombak memukul pantai di Ishinomaki, wilayah Miyagi pada 30 Ogos ketika Taufan Lionrock menghala ke timur laut Jepun. – AFP
Ombak memukul pantai di Ishinomaki, wilayah Miyagi pada 30 Ogos ketika Taufan Lionrock menghala ke timur laut Jepun. – AFP

Sementara tidak ada laporan rasmi mengenai korban jiwa, media tempatan melaporkan beberapa kecederaan ringan, seperti seorang wanita berusia 40 tahun jatuh akibat ditiup angin kencang.

Pihak berkuasa memberi amaran tanah runtuh dan paras air tinggi disebabkan hujan lebat setinggi kira-kira lapan sentimeter dalam masa sejam.

Ribut bergerak ke darat, yang muncul ketika air pasang, membawa banjir di sepanjang pantai.

Rakaman televisyen menunjukkan penduduk tempatan bergelut untuk berjalan di tengah-tengah air meningkat paras lutut mereka di bandar Miyako, di mana beberapa kereta separuh tenggelam dan kira-kira 600 orang dinasihatkan untuk berpindah.

Miyako merupakan bandar-bandar tepi pantai timur laut yang dilanda tsunami yang dijana oleh gempa bumi 9.0 pada Mac 2011, juga mencetuskan pencairan di loji nuklear Fukushima Daiichi.

Pihak berkuasa tempatan sedang menggunakan jentera berat untuk melonggokkan beg pasir di sepanjang pantai dalam bidaan untuk menangani ombak ganas, ketika mereka membuka beberapa bangunan awam untuk digunakan sebagai tempat perlindungan.

Beberapa buah sekolah juga ditutup di kawasan terjejas, laporan penyiaran.

Taufan itu juga menjejaskan pengilangan dan perjalanan, dengan Toyota menangguhkan pengeluaran di dua buah kilangannya di rantau itu, menurut syarikat berkenaan, walaupun menambah yang mereka dijangka akan mula beroperasi semula pada Rabu.

Kira-kira 120 penerbangan domestik juga telah dibatalkan, kata penyiaran awam NHK. – AFP