Lloris: kami ...

Lloris: kami bukan pasukan pilihan

SAINT-DENIS, Perancis, 10 Jun – Tuan rumah Perancis menumpukan bagi permulaan yang bagus dalam persaingan Euro 2016 hari ini tetapi menegaskan mereka bukanlah pilihan bagi menjulang gelaran kerana mereka masih perlu memberikan sesuatu di atas padang.

Jurulatih Didier Deschamps dan kapten pasukan, Hugo Lloris semalam berkata bahawa keseimbangan antara keterujaan dan minda yang jelas diperlukan dalam perlawanan pembukaan menentang Romania di Stade de France.

“Kami tidak merasakan kami pasukan pilihan. Kami belum membuktikan apa–apa setakat ini,” Lloris memberitahu sidang akhbar dalam stadium kebangsaan.

“Memenangi sembilan dari 10 perlawanan lalu di tempat sendiri memberikan kami keyakinan. Tetapi segalanya perlu diselesaikan. Kami berharap bermula dengan kemenangan.”

Kapten Pasukan Perancis, Hugo Lloris ketika sesi latihan bersama pasukannya. – AFP
Kapten Pasukan Perancis, Hugo Lloris ketika sesi latihan bersama pasukannya. – AFP

UEFA-Euro-2016-Logo

Lloris mengakui “peningkatan terhadap paras adrenalin” apabila pasukan itu meninggalkan pangkalan di Clairfontaine semalam bagi perlawanan tersebut dan pembukaan Kumpulan A, dengan persaingan menentang Switzerland dan Albania akan menyusul kemudian.

Bagi Deschamps, ini adalah biasa: “Anda memerlukan kedudukan ini sebelum perlawanan penting. Kami belum mencapai apa-apa lagi, jadi keluar sana dan lakukannya. Masuk dalam pemikiran. Ia datang terhadap apa yang dilakukan Romania di atas padang.”

Romania hanya bolos dua gol dalam kelayakan dan sekarang tahu mereka menghadapi kekuatan Perancis dengan pemain seperti Antoine Griezmann, Olivier Giroud dan Dimitri Payet yang menurut jurulatih Romania, Anghel Iordanescu adalah bernilai berjuta atau lebih baik beratus juta. – dpa

ARTIKEL YANG SAMA