Loew kekal pi...

Loew kekal pimpin Jerman

Joachim LoewBERLIN, 13 Julai – Joachim Loew mengakhiri spekulasi tentang masa depannya bersama skuad Jerman apabila mengesahkan akan kekal memegang jawatan jurulatih yang disandangnya sejak 2006 itu, semalam.

Walaupun gagal membawa Jerman mencipta kejayaan besar di Euro 2016 yang baru sahaja berakhir apabila menyaksikan skuad bimbingannya disingkirkan di separuh akhir oleh pasukan tuan rumah, Perancis, Loew berkata, dia masih mendapat kepercayaan Persekutuan Bolasepak Jerman (GFF) untuk meneruskan tugas tersebut memandangkan masih mempunyai kontrak sehingga 2018.

“Kami semua kecewa (dengan pencapaian di Euro 2016) selepas kalah di separuh akhir tetapi di sebalik kekecewaan itu, pengurusan bola sepak negara kami tidak pula kecewa,” katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan GFF.

Sebelum itu, Jerman pulang dari Euro 2016 dan mencari penyebab Die Mannschaft terlepas peluang untuk menambah gelaran Eropah selepas kekalahan 2-0 separuh akhir ke Perancis.

Jaringan berganda Antoine Griezmann di Marseille mengesahkan kemenangan berhak kepada Perancis untuk menghantar mereka ke perlawanan akhir menentang Portugal dan membawa Jerman pulang.

“Perancis telah memperoleh hak untuk berada di final dan saya berfikir bahawa Perancis akan menang ke atas Portugal,” kata jurulatih Jerman, Joachim Loew. “Saya fikir Perancis adalah baik, tetapi kami lebih baik.”

Walau bagaimanapun, keputusan perlawanan tersebut bercanggah dengan penilaian Loew di mana beliau mula mencari penyebab dalam kekalahan mereka.

Loew, 56, yang pernah membimbing Jerman muncul juara dunia pada kempen Piala Dunia 2014 di Brazil dua tahun lalu menjelaskan, skuad Jerman yang ada sekarang mempunyai potensi besar menghadapi kelayakan Piala Dunia 2018 di Rusia. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA