London bakal ...

London bakal punyai datuk bandar Islam

LONDON, 5 Mei (dpa) – Bandar London kelihatan akan melantik datuk bandar beragama Islam pertama hari ini apabila undian bagi perhimpunan serantau dan tempatan di England, Scotland, Wales dan Utara Ireland bermula.

Jutaan orang dijangka akan membuat undian bagi beberapa 2,700 kerusi dalam perhimpunan tempatan, tiga datuk bandar dan 41 pesuruhjaya polis.

Namun peratusan keluar mengundi mungkin rendah, seperti biasanya kes dengan pilihan raya tempatan. Tambahan lagi, kebanyakan pengundi tidak kelihatan bersemangat untuk keluar mengundi pada bulan Mei apabila mereka sudah menjangkakan untuk berbuat demikian bagi pungutan suara pada 23 Jun untuk sama ada negara itu masih perlu untuk kekal berada menjadi sebahagian Kesatuan Eropah.

Kebanyakan pilihan raya telah memfokuskan dalam isu-isu tempatan. Bagaimanapun, pilihan raya di England dan Wales adalah ujian populariti bagi dua parti politik besar, Konservatif dan Buruh, dan menyediakan satu barometer bagi tahanan sayap kanan Parti Kebebasan UK.

Undian pendapat minggu ini meletakkan parti Buruh Sadiq Khan untuk menjadi datuk bandar Islam pertama di London, meskipun parti Konservatif beberapa kali merujuknya terhadap latar belakang agamanya dan dakwaan Perdana Menteri Konservatif, David Cameron bahawa Khan punyai kaitan dengan pengganas.

Calon datuk bandar parti Buruh, Sadiq Khan. – AP
Calon datuk bandar parti Buruh, Sadiq Khan. – AP

Kebanyakan penganalisis berkata kempen Khan juga terselamat fokus media baru-baru pada perbalahan partinya akibat dari kenyataan-kenyataan anti-Yahudi oleh dua ahli politik Buruh terkemuka.

Parti Buruh berdepan ancaman terbesar dalam pilihan-pilihan raya tempatan Inggeris, yang merupakan perubahan dalam nada selepas kebanyakan pemerhati menjangkakan fokus pada bahagian pengeluaran Britain dari EU(Brexit) dalam kalangan Konservatif Cameron.

Parti Buruh boleh kehilangan 150 kerusi seluruh negara, meskipun beberapa majlis berkemungkinan untuk menukar kawalan, menurut ramalan oleh Colin Rallings dan Michael Thrasher, yang menjalankan Pusat Pilihan Raya di Universiti Plymouth.

Parti itu adalah yang paling terdedah dalam kawasan-kawasan miskin di utara di mana sentimen anti-EU dan anti-penghijrah tinggi.

ARTIKEL YANG SAMA