Lopetegui pen...

Lopetegui pengendali baru Sepanyol

LAS ROZAS DE MADRID, Sepanyol, 22 Julai – Jurulatih Sepanyol yang baru dilantik, Julen Lopetegui, yang membimbing pasukan muda Sepanyol ke kejayaan antarabangsa, semalam berikrar akan membangunkan kejayaan asas yang sudah ditinggalkan oleh pengurus Vicente del Bosque ketika dia mengambil alih kendalian skuad tersebut.

Persekutuan bola sepak Sepanyol semalam menamatkan bekas penjaga gol itu, 49, sebagai jurulatih yang baru, hanya beberapa minggu selepas Del Bosque meletak jawatan berikutan kekalahan Sepanyol kepada Itali dalam kelompok 16 Euro 2016.

“Kami tidak mempunyai revolusi, tetapi adalah evolusi dalam idea kami,’ Lopetegui memberitahu sidang akhbar di ibu pejabat persekutuan itu di Las Rozas de Madrid, ke timur laut ibu negara Sepanyol.

“Kami akan mendapatkan kelebihan keseluruhan yang telah dilakukan bola sepak Sepanyol buat beberapa tahun, kami tidak akan mensia-siakannya. Tetapi kami akan menyerapkan kepada setiap kedudukan, setiap pesaing, bola sepak tidak berhenti. Bola sepak Sepanyol berbangga dengan masa lalunya, tetapi kami akan melihat kepada masa depan.”

Lopetegui ketika menghadiri sidang media selepas dilantik sebagai pengurus baru pasukan bola sepak kebangsaan Sepanyol di Madrid semalam. – AFP
Lopetegui ketika menghadiri sidang media selepas dilantik sebagai pengurus baru pasukan bola sepak kebangsaan Sepanyol di Madrid semalam. – AFP

Del Bosque membimbing Sepanyol menjulang Piala Dunia 2010 dan Euro 2012, selepas mengambil alih dari jurulatih yang memenangi Euro 2008, Luis Aragones.

Tetapi separuh masa kedua kendaliannya adalah mengecewakan, dengan kekalahan 2-0 kepada Itali berikutan penyingkiran dari peringkat kumpulan dari Piala Dunia 2014 di Brazil, dan dia dikritik kerana tidak memberikan peluang kepada generasi baru.

Lopetegui, yang dipecat oleh Pasukan FC Porto dari Portugese, menandatangani kontrak dua tahun yang akan menyaksikannya menguruskan Sepanyol sehingga Piala Dunia seterusnya pada 2018 di Rusia.

Terima kasih kepada kejayaan bersama pasukan bawah 19 tahun Sepanyol dan pasukan bawah 21, beliau telah lama menjadi pilihan ketua FA Sepanyol, Angel Maria Villar, yang membuat pelantikan itu sebelum menumpukan ke atas bidaannya untuk menggantikan Michel Platini sebagai ketua UEFA.

Loetegui dilaporkan mengatasi persaingan dari bekas jurulatih veteran Sevilla dan Athletic Bilbao, Joaquin Caparros bagi jawatan itu. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA