Lorong basika...

Lorong basikal runtuh ragut 2 jiwa

RIO DE JANEIRO, 22 April – Seksyen 50 meter (150 kaki) dari laluan basikal yang dibina tinggi dari atas laut – yang baru dibuka tiga bulan lalu sebagai projek warisan untuk permainan basikal – terhempas kebawah dengan sekurang-kurangnya dua orang mati.

Ia adalah satu lagi titik hitam bagi Rio. Dan ia berlaku pada hari yang penuh dengan ritual Olimpik, dan juga dalam seminggu apabila persekutuan sukan Olimpik berkata mereka bimbang tentang kerja-kerja yang tinggal dengan permainan itu dijangka dibuka pada hanya tiga setengah bulan sahaja lagi.

Laluan basikal itu tidak akan menjadi kepada acara permainan tuan rumah di acara Olimpik itu. Akan tetapi ia dibina di sepanjang jalan di sebahagian daripada laluan untuk acara berbasikal lebuh raya dan laluan pautan pantai Ipanema dan Copacabana ke pinggir bandar barat Barra da Tijuca, tapak Taman Olimpik.

Pada majlis pelancaran laluan lorong basikal itu pada awal tahun ini, Datuk Bandar Rio de Janeiro, Mayor Eduardo Paes menyebutnya “laluan basikal itu adalah laluan yang paling indah di dunia.” Satu dokumen dewan bandar menyifatkan ia sebagai projek warisan Olimpik.

Keruntuhan tersebut menimbulkan persoalan mengenai piawaian bangunan, menambah kepada kebimbangan lain.

Kawasan trek basikal yang baru dirasmikan selepas ia runtuh di Rio de Janeiro, Brazil pada Khamis lalu. - AFP
Kawasan trek basikal yang baru dirasmikan selepas ia runtuh di Rio de Janeiro, Brazil pada Khamis lalu. – AFP

Ia juga menyerupai jambatan yang runtuh dan membunuh dua orang di Belo Horizonte, yang terletak 450 kilometer (280 batu) barat laut Rio de Janeiro, ketika Piala Dunia 2014.

Ia juga adalah sebahagian daripada persiapan Bandar itu untuk Piala Dunia.

Penganjur berkata 98 ​​peratus daripada pembinaan untuk permainan itu telah selesai. – AP

ARTIKEL YANG SAMA