Luaskan gabun...

Luaskan gabungan keselamatan dengan Amerika Syarikat

SYDNEY, 27 Ogos (Reuters) – Australia akan berusaha meluaskan gabungan keselamatan dengan Amerika Syarikat dalam tempoh beberapa dekad mendatang ketika kebangkitan China dan kuasa-kuasa Asia-Pasifik lain berisiko mencetuskan ketidakstabilan di rantau itu, menurut Menteri Pertahanan Australia hari ini.

Dengan membayangkan kertas putih pertahanan strategik dijangkakan lewat tahun ini, Kevin Andrews berkata ekonomi dunia dan kuasa tentera beralih ke Asia-Pasifik.

“Tetapi pertumbuhan di rantau itu tidak akan rata dan persaingan untuk menggunakan lebih banyak pengaruh boleh menjana ketidakstabilan,” beliau memberitahu ketua perniagaan AS dan Australia di Canberra.

“Juga tuntutan bersaingan bagi wilayah dan sumber semula jadi di Laut China Selatan akan terus menjadi sumber ketegangan di rantau itu.

Bergabung dengan pertumbuhan dalam kemampuan ketenteraan, justeru itu latar belakang ini berpotensi mengakibatkan ketidakstabilan di rantau itu dan mengancam kepentingan Australia.”

China semakin mendesak di Laut China Selatan, menuntut tanah di pulau itu dan terumbu di bawah kawalannya. Filipina, Vietnam, Malaysia, Brunei dan Taiwan juga menuntut sama di lautan itu, yang mana perdagangan bernilai AS$5 trilion yang dibawa kapal melintasinya setiap tahun.

Presiden AS, Barack Obama mendedahkan “tunjang” strategik ke Asia-Pasifik pada tahun 2011, satu langkah yang dialu-alukan oleh Australia yang menimbulkan kebingungan di China, rakan dagangan tertingginya.

Australia memperakui gabungan AS itu ‘akan terus penting kepada keselamatan dan perancangan pertahanan dan keutamaan tertinggi kerjasama antarabangsa kami,” kata Andrews.

Kertas putih pertahanan akan juga mengeluarkan rancangan untuk membeli senjata bernilai berbilion-bilion dolar, kebanyakannya dari AS.