Lucas diisyti...

Lucas diisytihar muflis

SYDNEY, 2 Mei (AFP) – Bekas ketua pasukan Australia, Lucas Neill (gambar) yang menghabiskan 15 tahun di kelab-kelab teratas Inggeris telah diisytiharkan muflis di Britain dengan pentadbir yang dilantik telah menyiasat hal ehwal beliau semalam.

Pakar-pakar insolvensi yang berpangkalan di London Begbies Traynor telah dilantik menjadi pemegang amanah dengan kes itu minggu lepas, kata mereka dalam satu kenyataan.

Kepala syarikat perkhidmatan pemiutang, Dale Hernon berkata bekas pemain Everton, West Ham dan pemain pertahanan Blackburn, 38, yang bermain 96 kali untuk negaranya, telah diisytiharkan muflis pada bulan Januari.

“Neill telah ditemu ramah ketika ia datang ke UK pada minggu-minggu akan datang, di mana para pemegang amanah akan dapat menyiasat untuk mendapatkan maklumat mengenai latar belakang yang diperlukan untuk menentukan skala penuh hutang Neill,” kata beliau.

pg21_160503_c

“Pada peringkat awal prosiding, pada masa kini tidak jelas sejauh mana dana akan diperolehi semula.”

Perbadanan Penyiaran Australia dianggarkan beliau memperolehi hampir AUS$ 40 juta (AS$30 juta) sepanjang kerjayanya di England. Beliau dilaporkan melabur dalam hartanah di Australia dan Amerika Syarikat (AS).

Neill, yang membuat debut antarabangsa pada tahun 1996, mengetuai Australia 60 kali tetapi diketepikan daripada skuad Piala Dunia 2014 Socceroos, mengakhiri karier antarabangsanya.

Selain England, beliau pernah bertugas dengan kelab-kelab di Turki, Timur Tengah dan Jepun.

ARTIKEL YANG SAMA