Lula dituduh ...

Lula dituduh melobi firma kejuruteraan

BRASILIA, 30 Ogos (Reuters) – Sebuah majalah berita Brazil telah menuduh bekas presiden Luiz Inacio Lula da Silva bertindak sebagai pelobi di Cuba untuk firma kejuruteraan terbesar Brazil Odebrecht, yang membina terminal kontena di pelabuhan Cuba Mariel.

Dalam edisi minggu ini bertajuk “Lelaki kami di Havana,” majalah Epoca memetik kabel diplomatik Brazil mengenai lawatan ke Cuba oleh Lula selepas beliau bersara.

Ketika lawatan berkenaan, beliau berusaha melanjutkan kepentingan perniagaan Brazil di pulau itu, katanya.

Satu kabel pada tahun 2014 melaporkan mengenai satu mesyuarat di Havana di mana Lula membincang bersama eksekutif Odebrecht tentang cara-cara mendapatkan jaminan Cuba untuk pinjaman daripada bank pembangunan Brazil BNDES untuk membiayai projek baru yang dicari oleh Odebrecht di Cuba.

Yayasan Lula menggelar kisah Epoca “menyakitkan hati” dan “berniat jahat” dan “manipulasi” dokumen kerajaan.

“Ia adalah aktiviti biasa. Bekas presiden tidak melakukan apa-apa yang menyalahi undang-undang dan membincang jaminan untuk pinjaman kepada Cuba dalam satu mesyuarat yang mana diplomat hadir,” kata Jose Chrispiniano, jurucakap untuk Institut Lula.

Lula sedang disiasat kerana menyalah guna pengaruhnya untuk memanfaatkan Odebrecht, di mana ketua eksekutifnya Marcelo Odebrecht ditahan pada Jun berhubung dengan skandal rasuah dan sogokan politik yang menumpu pada syarikat minyak Petroleo Brasileiro SA.

Pendakwa berkata Lula sering berkunjung ke luar negara dengan menggunakan belanja Odebrecht selepas bersara daripada jawatan presiden dari 2011 sehingga 2014.

Siasatan menyebabkan peninggalan salah seorang bekas pemimpin paling popular di Brazil terjejas pada masa apabila beberapa orang menggesa pengganti terpilihnya didakwa, Presiden Dilma Rousseff, kerana didakwa melakukan penyelewengan wang kempen.

Epoca, dimiliki oleh kumpulan media Globo, berkata Lula melobi untuk mendapatkan faedah untuk Cuba untuk pinjaman berjumlah $682 juta daripada BNDES yang digunakan untuk membiayai projek pelabuhan Mariel yang dibina oleh Odebrecht.