Lupakan raih ...

Lupakan raih 4 gelaran – Pellegrini

BIRMINGHAM, United Kingdom, 31 Jan – Pengurus Manchester City, Manuel Pellegrini menggesa pasukannya untuk menyingkirkan harapan untuk memenangi empat gelaran dan memfokuskan kembali terhadap saingan Liga Perdana Inggeris berikutan kemenangan yang memberangsangkan di saingan Piala FA.

City menyudahkan minggu ini dengan cemerlang dalam pusingan kalah mati apabila mudah menewaskan Aston Villa 4-0 dalam pusingan keempat Piala FA kelmarin, hanya tiga hari selepas berupaya untuk mara ke pusingan akhir Piala Liga.

Mereka juga kini mara ke peringkat kalah mati di saingan Liga Juara-juara, namun Pellegrini tahu skuadnya mesti fokus untuk pertemuan di pihak lawan Sunderland Selasa ini dan tidak membenarkan untuk tergelincir di Liga Perdana.

“Kami punyai keputusan-keputusan yang baik di kedua-dua kejohanan, namun itu sudah lepas dan sekarang kami perlu memfokuskan minda kami pada beberapa permainan yang lebih penting di Liga Perdana,” katanya.

“Saya tidak fikir ia adalah cara yang baik untuk berfikir, untuk memikirkan mengenai cuba untuk memenangi semuanya. Kami perlu cuba dan menunjukkan dengan prestasi kami hari ini (Sabtu) yang kami berupaya untuk cuba dan buat sebaik mungkin di semua pertandingan.

Raheem Sterling ketika beraksi dalam perlawanan tersebut. - Reuters
Raheem Sterling ketika beraksi dalam perlawanan tersebut. – Reuters

“Dalam musim pertama saya di sini kami memenangi dua gelaran, tapi kami terkeluar dari suku akhir Piala FA. Musim ini kami berada di pusingan 16 terakhir Liga Juara-juara, jadi kami perlu cuba dan memperbaiki rekod dalam pertandingan itu juga.

“Minda kami bukan berada dalam apa yang kami boleh menang, ia terhadap perlawanan-perlawanan yang kami perlu menang. Kami kini mempunyai banyak pemain yang cedera di mana Piala FA lebih sukar kerana kami mempunyai perlawanan-perlawanan penting di Liga Perdana.

Satu isu yang tidak dikhuatiri Pellegrini ialah menjaringkan gol, selepas pemain muda Kelechi Iheanacho membantu dirinya untuk melakukan hatrik dalam ketiadaan Sergio Aguero di Villa Park. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA