‘M’ pembantu ...

‘M’ pembantu digital aplikasi Messenger

SAN FRANCISCO, 27 Ogos (AFP) – Facebook semalam mula menguji pembantu maya aplikasi Messenger yang menurut rangkaian sosial unggul tersebut mengatasi program perisikan tiruan yang sudah pun berada di pasaran.

Pembantu digital peribadi – digelar “M” – menyelesaikan tugas berserta mencari maklumat atas perintah para pengguna.

“Tidak seperti perkhidmatan berasaskan AI dalam pasaran, M sebenarnya boleh menyelesaikan tugas bagi pihak anda,” menurut David Marcus dari Facebook dalam kenyataan dalam taliannya.

“Ia boleh membeli barangan, mendapatkan hadiah yang dihantar kepada insan kesayangan, menempah restoran, mengatur perjalanan, temu janji dan banyak lagi.”

Marcus menyifatkan ujian itu sebagai langkah awal dalam perjalanan ke arah membina perkhidmatan besar-besaran dengan menggunakan perisian bantuan sebenar.

Pembantu maya “M” aplikasi Messenger mampu menyelesaikan banyak tugas termasuk mendapatkan hadiah yang dihantar kepada insan kesayangan.
Pembantu maya “M” aplikasi Messenger mampu menyelesaikan banyak tugas termasuk mendapatkan hadiah yang dihantar kepada insan kesayangan.

Perkataan “M” muncul hanya dua hari lalu selepas Microsoft menyediakan perisian bantuan sebenar Cortana kepada para pengguna peranti bergerak Android.

Cortana adalah jawapan Microsoft kepada Apple’s Siri dan Google Now, yang memberi respons kepada perintah suara pada peranti bergerak.

Pelancaran itu adalah sebahagian usaha oleh Microsoft untuk meluaskan kewujudan bergeraknya di sebalik prestasi lemah bagi peranti telefon Windows.

“Aplikasi Cortana boleh melakukan kebanyakan perkara yang dilakukan oleh Cortana pada Komputer peribadi anda atau pada telefon Windows,” Susan Hendrich, Microsoft berkata dalam blog.

“Dengan aplikasi, anda boleh mengurus gaya hidup anda yang sibuk dengan menetapkan dan mendapat peringatan, pencarian sesawang on-the-go, menjejaki maklumat penting seperti butiran penerbangan, dan juga memulakan dan menyelesaikan tugas di seluruh peranti anda.?”

Versi beta Cortana boleh diperolehi Isnin lalu kepada para pengguna peranti Android Amerika Syarikat dan “ kami merancang mengeluarkannya ke pasaran lain,” kata Hendrich.

ARTIKEL YANG SAMA