Ma perjelas p...

Ma perjelas pertemuannya dengan Xi Jinping

TAIPEI, 5 Nov (Reuters) – Presiden Taiwan Ma Ying-jeou berkata hari ini mesyuarat akan datangnya dengan Presiden Xi Jinping adalah mengenai pemulihan hubungan dengan China dan tidak ada kena mengena dengan usaha untuk memulihkan nasib partinya sebelum pilihan raya pulau pada Januari.

Rundingan di Singapura pada Sabtu, mesyuarat pertama sedemikian di antara kedua-dua pesaing politik sejak perang saudara China berakhir pada 1949, akan bersifat telus, tanpa sebarang janji peribadi, beritahu Ma pada persidangan berita di Taipei.

Perbincangannya dengan Xi mungkin membantu mengurangkan permusuhan dalam jangka pendek, kata Ma, menambah beliau berharap bakal pemimpin Taiwan boleh mengadakan mesyuarat seumpama itu.

Ma Ying-jeou bercakap kepada Tseng Yung-chuan, Ketua Setiausaha Pejabat Presiden, semasa sidang akhbar di Istana Presiden di Taipei semalam – AFP
Ma Ying-jeou bercakap kepada Tseng Yung-chuan, Ketua Setiausaha Pejabat Presiden, semasa sidang akhbar di Istana Presiden di Taipei semalam – AFP

“Mesyuarat ini adalah untuk masa depan Republik China, masa depan hubungan antara selat,” kata Ma dalam kata-kata awam pertamanya sejak pengumuman mengejut mesyuarat pada tengah malam pada Selasa.

“Kami akan menjelaskan keadaan sebenar kepada Xi, terutamanya memberitahu mereka mengenai status Taiwan supaya mereka boleh memahami dengan lebih baik dan memberi pertimbangan sepenuhnya apabila mereka merumus dasar antara selat Taiwan.”

“Ini bukan mengenai pilihan raya, tetapi berdasarkan pertimbangan kebahagiaan generasi akan datang,” tambah Ma.

ARTIKEL YANG SAMA