Macedonia ben...

Macedonia benarkan 170 pelarian, 10,000 lagi terkandas

IDOMENI, Greece, 2 Mac (AFP) – Macedonia hari ini membenarkan kira-kira 170 pelarian menyeberangi sempadannya dengan Greece, ketika 10,000 lagi dibiarkan menunggu di sempadan dalam keadaan yang menyedihkan, menurut para pegawai Greece.

Ia adalah kumpulan pertama warga Syria dan Iraq yang dibenarkan untuk meneruskan perjalanan terdesak mereka ke Eropah sejak Isnin lalu, apabila 300 lagi dibenarkan masuk sebelum sempadan itu ditutup.

Dengan kemarahan yang memuncak, beratus-ratus lagi kemudian cuba untuk memecah masuk ke pagar namun disekat oleh polis Macedonia yang melepaskan tembakan ke arah mereka, mencetuskan respons marah daripada EU.

Para penghijrah dan pelarian menunggu untuk menyeberangi sempadan Greece-Macedonia, berhampiran Gevgelija pada 2 Mac. – AFP
Para penghijrah dan pelarian menunggu untuk menyeberangi sempadan Greece-Macedonia, berhampiran Gevgelija pada 2 Mac. – AFP

Sejak itu, Skopje telah mengerahkan polis tambahan dan tentera ke sempadan sebagai satu langkah ‘perlindungan’, menurut para pegawai.

Di sempadan Greece menyeberangi Idomeni, para pegawai tempatan mengatakan terdapat kira-kira 7,000 orang dalam dua kem yang dioperasikan oleh kumpulan bantuan, manakala 3,000 berkhemah di persekitaran padang itu. Sejak beberapa hari yang lalu, kumpulan bantuan telah melaporkan mengenai kekurangan makanan dan khemah, memberi amaran bahawa cuaca hujan telah meragut jiwa pelarian, kebanyakannya kanak-kanak.

ARTIKEL YANG SAMA