Mahkamah beri...

Mahkamah beri laluan aktifkan reaktor nuklear Jepun

FUKUI, Jepun, 24 Dis (Reuters) – Sebuah mahkamah Jepun hari ini membuka laluan kepada Kansai Electric Power Co untuk memulakan semula reaktor nuklear, menolak dakwaan guaman ke atas utiliti kedua terbesar Jepun untuk mengekalkan reaktor disebabkan kebimbangan keselamatan.

Mahkamah Daerah Fukui menolak satu injunksi yang menghalang pelancaran semula dua reaktor di stesen tenaga Takahama, Kansai, dan menolak satu permohonan untuk injunksi untuk menyekat pelancaran semula dua reaktor di kilang Ohi, kata peguam pihak menuntut.

Keputusan itu membuka laluan kepada pelancaran semula unit di barat Jepun hampir lima tahun selepas krisis Fukushima. Keputusan itu mengisyaratkan sokongan badan kehakiman terhadap keselamatan nuklear di Jepun selepas Fukushima dan mungkin mempercepat kepulangan negara kepada tenaga nuklear.

Penduduk tempatan pada Mei memenangi satu injunksi terhadap reaktor No 3 dan No 4 di Takahama, berbalah pelan pelancaran semula memandang ringan risiko gempa bumi, gagal memenuhi standard keselamatan yang lebih ketat dan kekurangan langkah pemindahan yang boleh dipercayai.